Hoppa till huvudinnehåll
Avtalsrörelse

Facklig ilska mot Holmens extra aktieutdelning

Holmen planerar en extra stor utdelning till sina aktieägare. Men de anställda – som avstod löneökning under sju månader förra året – blir utan retroaktiv ersättning.
– Det är klart att våra medlemmar är besvikna. Signalen är att man prioriterar aktieägare före anställda, säger Unionens fackklubbsordförande Martin Nyman.
Oscar Broström Publicerad
Rolf Andersson/Holmen
Iggesunds bruk. En av Holmens industrier i Sverige. Rolf Andersson/Holmen

Coronapandemin blev en kil i förra årets avtalsrörelse. I stället för nya avtal under våren prolongerades – det vill säga förlängdes – de befintliga avtalen till den sista oktober. Och många blev alltså utan löneökning under sju månader.

Samtidigt valde skogs- och träkoncernen Holmen att halvera sin aktieutdelning.

Nu planerar Holmen en retroaktiv ersättning, men endast till aktieägarna – de anställda blir utan. Något som upprör fackklubbarna på Holmen.

– Det uppstår förstås ilska när de till stämman föreslår en extra utdelning till aktieägarna. Man är inte beredd att ge oss något, men man kan ge till aktieägarna och då uppstår besvikelse säger fackets medbestämmanderåds ordförande Steewe Björklund och får medhåll från Unionens klubbordförande.

– Våra medlemmar har arbetat så hårt under pandemin och gjort sitt bästa och så får man ingen kompensation för de här månaderna. Givetvis är våra medlemmar besvikna över det, säger Martin Nyman. 

Aktieutdelningen: 1,7 miljarder kronor

Aktieutdelningen i år kommer att uppgå till 1,7 miljarder kronor, om bolagsstämman godkänner valberedningens förslag den 22 april.

Standardutdelningen för Holmen är 7,25 kronor per aktie, men efter den halverade utdelningen förra året ska utdelningen nu bli 3,50 kronor större och landar alltså på 10,75 per aktie.

Holmens vd Henrik Sjölund tycker att utdelningen är rimlig.

– Nu är vi ganska nära att tagit oss ut ur tunneln och det har som helhet gått bra under det senaste året, trots pandemin. Då finner styrelsen att det är rimligt att föreslå stämman en extra aktieutdelning motsvarande det vi hade tänkt att dela ut förra året, säger Henrik Sjölund till Helahälsingland.

Läs mer: Sandviks aktieutdelning upprör anställda

"Hoppats på någon gratifikation"

De olika fackförbunden på Holmen har försökt att förhandla till sig retroaktiv kompensation, i olika former, utan att nå framgång.

Medbestämmanderådet vill att en ersättning på nivå av fem procent av den extra aktieutdelningen, ungefär 28 miljoner kronor, ska gå till de anställda.

Holmens vd, Henrik Sjölund, har svårt att förstå kravet från fackförbunden.

– Det är olyckligt att blanda ihop arbetsmarknaden med kapitalmarknaden, säger han till Helahälsingland.

Martin Nyman, ordförande för Unionens fackklubb:

– Det vi hade hoppats på är någon form av gratifikation eller kompensation för att man har jobbat under den här perioden, stått tillbaka och tagit ansvar för firman och sett till att det faktiskt har fungerat bra.

– Sedan förstår jag att företaget hävdar att det här är en central uppgörelse, där det här är förhandlat, men det ena förtar ju inte det andra. Man kan ändå vara besviken. Signalen är att man prioriterar aktieägare före anställda.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Avtalsrörelse

Bråk om arbetstid i byggbranschen: ”Vi ska inte lägga oss”

Tjänstemän i byggbranschen har väntat fem veckor på sitt nya kollektivavtal. Frågan om arbetstidsförkortning skapar problem i förhandlingarna. ”Det kan bli ett varsel”, säger Bengt Göransson, ordförande i riksklubben på NCC.
Noa Söderberg Publicerad 7 maj 2025, kl 14:48
Anställda på en byggarbetsplats. Personerna på bilden har inte med innehållet i artikeln att göra.
Byggbranschen har inte fått nya kollektivavtal för sina tjänstemän - vad gäller då? Löner och villkor är desamma eftersom avtalet förlängs, men retroaktiv löneökning kan påverka skatten. Dessutom är det förhandlingar om arbetstidsförkortning, där fack och arbetsgivare har svårt att komma överens om hur ledigheten ska förläggas. Personerna på bilden har inte med innehållet i artikeln att göra. Foto: Mattias de Frumerie, DI/TT

38 dagar. Så länge har tjänstemännen i byggbranschen stått utan nytt kollektivavtal, efter att det gamla gick ut 31 mars. När förhandlingarna drar ut på tiden så förlängs det gällande avtalet, vilket betyder att villkoren och vardagen är densamma. 

Men hos anställda på de stora byggföretagen finns en irritation. Dels över att de nya lönerna dröjer, vilket kan innebära en skattesmäll när det blir retroaktiva löneökningar. Dels över att en särskild fråga har fastnat hos förhandlarna: arbetstidsförkortning.

Bengt Göransson är ordförande i Unionens riksklubb på NCC. Han tror inte att det blir konflikt, men säger att parterna fortfarande står långt ifrån varandra.

– Vi är beredda på det mesta. Det kan bli ett varsel, det vet man inte. Andra avtal har ju blivit varslade.

Frågan om arbetstidsförkortning är viktig, säger han. Därför kan facket och medlemmarna behöva hålla ut.

– Det är bättre att avtalet får ta den tid det tar, för jag tycker inte vi ska lägga oss för Byggföretagen.

Unionens centrala kommunikationsavdelning hävdar i sina sociala medier att arbetsgivarna vill ”ta ensidig makt över arbetstidsförkortningen” och ”styra över återhämtningen”.

Facket: arbetsgivaren vill styra arbetstidsförkortningen

Nils-Erik Nilsson, ordförande i Unionens riksklubb på Skanska, bekräftar att hanteringen av arbetstidsförkortning är den stora stötestenen i förhandlingarna.

– Det som kärvar är att om det ska vara en extra dag så vill arbetsgivaren styra över när den förläggs. Det är ingen som är intresserad av det. Man vill ha det i en dialog, så att det inte är ensidigt.

Nils-Erik Nilsson, ordförande i Unionens riksklubb på Skanska.
Nils-Erik Nilsson Foto: Privat

Han säger att den frågan inte är något problem på Skanska, och att det inte är hans arbetsgivare som driver Byggföretagens agerande i förhandlingarna.

– Det är andra företag inom byggbranschen som har det önskemålet. Hade jag satt mig med ledningen här så hade vi löst det här på fem minuter, säger han och fortsätter:

– Det är några som ser det som ett problem, men då har man kanske andra problem egentligen. En dålig dialog på arbetsplatsen. Det är där det sitter i så fall. Men jag tror att de flesta stora företag inte ser detta som ett problem över huvud taget.

Även Nils-Erik Nilsson betonar att hans klubb är redo för konflikt om det skulle behövas.

Företagen: behåll antalet arbetade timmar

Byggföretagen avböjer en intervju. Pressansvarig Lars Kriss hänvisar till ett uttalande på organisationens webbplats. Där står att ”facken trycker hårt på frågan om arbetstidsförkortning”, men att Byggföretagen tycker att det är ”av yttersta vikt att bibehålla antal arbetade timmar i branschen”. 

Byggföretagen skriver också att varje företag ska ha ”möjlighet att anpassa exempelvis arbetstidsförläggning utifrån sina unika förutsättningar”. De hänvisar till att andra kollektivavtal som har tecknats under årets avtalsrörelse ger arbetsgivarna makt att förlägga arbetstidsförkortningen.

”I och med detta är förhoppningen att även Byggföretagens avtalsförhandlingar ska kunna gå i hamn”, avslutas meddelandet.

Kollega har frågat Unionen på central nivå vad förbundet menar med att arbetsgivarna vill ta ensidig makt över arbetstidsförkortningen och varför förhandlingarna drar ut på tiden. Pressekreterare Torbjörn Granrot svarar i ett kortfattat mejl:

”Svar: Förhandling pågår.”

Nytt kollektivavtal dröjer – vad gäller?

De flesta kollektivavtal i Sverige har ett slutdatum, som bestäms på nytt i varje avtalsrörelse. Om fack och arbetsgivare inte kommer överens om ett nytt kollektivavtal innan det gamla har gått ut så inträder så kallat avtalslöst tillstånd. Det innebär att facket har rätt att varsla om strejk. Så länge förhandlingarna fortfarande pågår är dock det normala att man förlänger det gamla kollektivavtalet tillfälligt. Det är det som nu sker i byggbranschen.

Avtal klart för arbetarna

6 maj enades Byggföretagen och Byggnadsarbetareförbundet om ett nytt kollektivavtal. Det gäller arbetare, inte tjänstemän. Även här har förhandlingarna dragit ut på tiden. Avtalet följer ”märkets” nivå på löneökningar och utvecklar också systemet med kontroller för att komma åt arbetslivskriminalitet.