Hoppa till huvudinnehåll
Avtalsrörelse

Facklig ilska mot Holmens extra aktieutdelning

Holmen planerar en extra stor utdelning till sina aktieägare. Men de anställda – som avstod löneökning under sju månader förra året – blir utan retroaktiv ersättning.
– Det är klart att våra medlemmar är besvikna. Signalen är att man prioriterar aktieägare före anställda, säger Unionens fackklubbsordförande Martin Nyman.
Oscar Broström Publicerad 23 mars 2021, kl 11:31
Rolf Andersson/Holmen
Iggesunds bruk. En av Holmens industrier i Sverige. Rolf Andersson/Holmen

Coronapandemin blev en kil i förra årets avtalsrörelse. I stället för nya avtal under våren prolongerades – det vill säga förlängdes – de befintliga avtalen till den sista oktober. Och många blev alltså utan löneökning under sju månader.

Samtidigt valde skogs- och träkoncernen Holmen att halvera sin aktieutdelning.

Nu planerar Holmen en retroaktiv ersättning, men endast till aktieägarna – de anställda blir utan. Något som upprör fackklubbarna på Holmen.

– Det uppstår förstås ilska när de till stämman föreslår en extra utdelning till aktieägarna. Man är inte beredd att ge oss något, men man kan ge till aktieägarna och då uppstår besvikelse säger fackets medbestämmanderåds ordförande Steewe Björklund och får medhåll från Unionens klubbordförande.

– Våra medlemmar har arbetat så hårt under pandemin och gjort sitt bästa och så får man ingen kompensation för de här månaderna. Givetvis är våra medlemmar besvikna över det, säger Martin Nyman. 

Aktieutdelningen: 1,7 miljarder kronor

Aktieutdelningen i år kommer att uppgå till 1,7 miljarder kronor, om bolagsstämman godkänner valberedningens förslag den 22 april.

Standardutdelningen för Holmen är 7,25 kronor per aktie, men efter den halverade utdelningen förra året ska utdelningen nu bli 3,50 kronor större och landar alltså på 10,75 per aktie.

Holmens vd Henrik Sjölund tycker att utdelningen är rimlig.

– Nu är vi ganska nära att tagit oss ut ur tunneln och det har som helhet gått bra under det senaste året, trots pandemin. Då finner styrelsen att det är rimligt att föreslå stämman en extra aktieutdelning motsvarande det vi hade tänkt att dela ut förra året, säger Henrik Sjölund till Helahälsingland.

Läs mer: Sandviks aktieutdelning upprör anställda

"Hoppats på någon gratifikation"

De olika fackförbunden på Holmen har försökt att förhandla till sig retroaktiv kompensation, i olika former, utan att nå framgång.

Medbestämmanderådet vill att en ersättning på nivå av fem procent av den extra aktieutdelningen, ungefär 28 miljoner kronor, ska gå till de anställda.

Holmens vd, Henrik Sjölund, har svårt att förstå kravet från fackförbunden.

– Det är olyckligt att blanda ihop arbetsmarknaden med kapitalmarknaden, säger han till Helahälsingland.

Martin Nyman, ordförande för Unionens fackklubb:

– Det vi hade hoppats på är någon form av gratifikation eller kompensation för att man har jobbat under den här perioden, stått tillbaka och tagit ansvar för firman och sett till att det faktiskt har fungerat bra.

– Sedan förstår jag att företaget hävdar att det här är en central uppgörelse, där det här är förhandlat, men det ena förtar ju inte det andra. Man kan ändå vara besviken. Signalen är att man prioriterar aktieägare före anställda.

Oscar Broström
Oscar Broström
[email protected]