
Förhandlingarna om ett nytt avtal för industrin är i full gång. Det nuvarande avtalet löper ut på fredag och innan dess ska parterna ha kommit överens.
I söndags lämnade medlarna ett första avtalsförslag till Facken inom industrin och Teknikföretagen. Parterna hade till igår eftermiddag på sig att godkänna eller förkasta förslaget och för fackförbunden var beslutet att säga nej enkelt.
– Vi meddelade samfällt att det var en hemställan som vi inte kunde säga ja till. Vi konstaterade att den inte innehöll avsättningar till flexpension, vilket är ett absolut krav. Den saknade dessutom den låglönesatsning som LO-förbunden vill se och som vi backar upp, säger Martin Linder.
Förslaget från de opartiska medlarna innehöll löneökningar på 5,9 procent fördelade över tre år. Men den nivån är för låg, enligt fackförbunden.
– Vår bestämda uppfattning är att den nivån måste upp. Dels för att möjliggöra avsättningar till flexpensionen, dels för att våra medlemmar ska få reella löneökningar i plånboken, säger Martin Linder.
Vad händer nu?
– Nu väntar intensiva förhandlingar för att få fram ett avtal som båda parter kan skriva under. Det är några få dagar kvar av mars.
Tror du att ni lyckas med det?
– Vi ska göra allt vi kan.
Arbetsgivarparten Teknikföretagen tyckte dock att förslaget var tillräckligt bra och sa igår ja. Förutsättningen var dock en utökning av arbetstidskorridoren – som ger arbetsgivarna större möjlighet att ändra de anställdas arbetstid utan att betala övertidssersättning – och utökade möjligheter till övertidsarbete.
Nu väntar nya förhandlingar och någon gång innan fredag kommer medlarna att lämna ett slutligt avtalsförslag. Har parterna inte kommit överens på fredag hamnar de i ett avtalslöst tillstånd. Då är det tillåtet att ta till stridsåtgärder, exempelvis strejk eller lockout.