Hoppa till huvudinnehåll
Avtalsrörelse

Bättre konjunktur = mindre jobb för facket

En förbättrad konjunktur och ökad sysselsättning ledde under det senaste kvartalet till färre förhandlingsärenden för Unionen. Det visar fackförbundets senaste konjunkturprognos, som presenterades under ett Almedalsseminarium, där man även diskuterade Industriavtalets roll inför kommande avtalsrörelse.
Linnea Andersson Publicerad
Kollega
Fredrik Reinfeldt hyllade Industriavtalet under Unionens seminarium om avtalets roll inför den kommande avtalsrörelsen. Kollega

I prognosen, som bygger på svar från Unionens snabbpanel bestående av klubbar i företag med 250 000 till 300 000 anställda, svarar omkring 35 procent av företagen att konjunkturläget har förbättrats under det senaste kvartalet. Nära hälften av företagen svarar dock att läget är oförändrat medan cirka tio procent tvärtom menar att det försämrats sedan Unionens senaste prognos från april i år.

En starkare efterfrågan från utlandet är den viktigaste förklaringen för företagen inom industrin där läget har förbättrats.

Även sysselsättningen har ökat hos nästan 40 procent av företagen som ingår i prognosen. Nästan hälften menar att sysselsättningen varit oförändrad under det senaste kvartalet och cirka 15 procent att den minskat.

Vart fjärde företag räknar med att kunna höja sina försäljningspriser under det kommande halvåret jämfört med omkring vart tionde som i stället räknar med att priserna kommer att sänkas.

Likt den kojunkturprognos som Unionen presenterade tidigare i år har förbundets ekonomer jämfört konjunkturen med andelen förhandlingsärenden som Unionen får in på regional nivå. De två största kategorierna ”uppsägning på grund av arbetsbrist” samt ”organisationsförändringar” ökar när konjunkturen försämras.

Unionen presenterade prognosen vid ett Almedalsseminarium under måndagsförmiddagen där man även diskuterade Industriavtalets lönesättande roll inför nästa års avtalsrörelse. Med på plats fanns bland andra före detta statsminister Fredrik Reinfeldt som började med att jämföra Sveriges stabila lönebildning med den rådande krisen i Grekland som, enligt honom, bland annat grundar sig i en förlorad kontroll över lönebildningen.

Reinfeldt konstaterade att Industriavtalet haft en betydande roll för förutsägbarheten i svensk lönebildning men att det med ett kort minne är risk att inte förstå vikten av det.

­­- Som det ofta blir när något börjar fungera har vi den märkliga tendensen att sluta prata om det, sade Fredrik Reinfeldt.

Den kritik som ofta förs fram mot Industriavtalets normerande roll är att vissa låglönegrupper aldrig kommer i kapp och att löneskillnaderna ökar när arbetsmarknadens samtliga grupper måste förhålla sig till ”märket”. Cecilia Fahlberg, Unionens ordförande, fick frågan på vilket sätt hon och Unionen tar ansvar och verkar för jämställda löner. Fahlberg konstaterade att löneskillnaderna är som allra störst inom privat sektor och att det beror på flera orsaker, bland annat vilka yrkesval kvinnor och män gör samt att kvinnor fortfarande är föräldralediga i högre grad än män. Hon poängterade dock även att reallöneökningarna kommer samtliga grupper på arbetsmarknaden till del och att lönespridningen stannat av sedan Industriavtalet kom till i slutet av 90-talet.

På frågan om arbetsmarknadens parter, här företrädda av Cecilia Fahlberg och Christer Ågren (vice vd Svenskt Näringsliv), kommer klara av att komma överens även i den kommande avtalsrörelsen svarade Fahlberg, efter en stunds tystnad:

- Ja, men jag känner en lite större oro den här gången än tidigare år.

Christer Ågren höll med men sa att han också trodde att de skulle greja det.

- Jag tror inte att facken inom industrin kommer teckna ett avtal som underminerar företagens konkurrenskraft.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Avtalsrörelse

Strejken avblåst – avtal klart

Det blir ingen strejk på fyra av fem områden i tjänstesektorn där Unionen och Sveriges ingenjörer varslat. Parterna har kommit överens om nya kollektivavtal. Men strejkhotet på SVT kvarstår.
Ola Rennstam Publicerad 17 april 2025, kl 18:33
Bild på besiktningstekniker och Handelshögskolan i Stockholm.
Det blir ingen strejk för besiktningstekniker och för anställda på Handelshögskolan i Stockholm Executive Education. Foto: Colourbox, Henrik Montgomery/TT

AVTAL  2025. 
Strejken i tjänstesektorn är avblåst. I dag har Unionen enats om nya kollektivavtal med Almega på fyra områden. Det gäller Innovationsföretagen, Tjänsteförbunden Serviceföretagen, Tjänsteförbunden Utbildningsföretagen samt Tjänsteförbunden Utveckling och Tjänster inom Almega.

Högre lön och arbetstidsförkortning har varit de viktigaste kraven för Unionens medlemmar i avtalsrörelsen och det har förbundet nu - efter långa förhandlingar - lyckats få till.

– Vi har nu kommit överens på fyra av fem områden där Unionen tidigare varslat om konflikt. Det innebär att strejken för dessa områden är avblåst. Det är glädjande och helt rimligt att medlemmar även inom Almega nu får löneökningar, arbetstidsförkortning och rättvisa regler för ersättning till deltidsanställda, säger Peter Hellberg, Unionens förbundsordförande i en kommentar.

Anpassade lösningar

Även arbetsgivarsidan är nöjda över att ha nått en lösning på konflikten.
– Vi har efter tuffa förhandlingar och medling kommit fram till avtal som gör att strejken blåses av. I avtalen slår vi tillsammans med Unionen och Sveriges Ingenjörer fast att vi nu träffar lösningar anpassade till tjänstesektorns och de specifika avtalsområdenas villkor och förutsättningar, säger Maria Möller arbetsgivarpolitisk chef på Almega i ett pressmeddelande.

De nya avtalen gäller för avtalsperioden den 1 april 2025 till den 31 mars 2027 och har ett avtalsvärde på sammanlagt 6,4 procent.
Sammanlagt var cirka 4 500 Unionen-medlemmar på tio företag uttagna till den nu avvärjda strejken.

Fortsatt strejkhot på SVT

Förhandlingarna fortsätter dock på Medieföretagen Public serviceföretagen vilket innebär att varsel om konflikt kvarstår på detta område. Kommer inte parterna överens bryter strejk ut på SVT den 25 april.  
– Det är anmärkningsvärt att Medieföretagen fortfarande håller i sitt motstånd och inte kan gå med på de rimliga krav som Unionen ställer och som övriga parter på arbetsmarknaden accepterat, säger Martin Wästfelt, Unionens förhandlingschef.

De nya kollektivavtalen med Almega:

  • Avtalsvärdet är 3,4 procent för 2025 och 3 procent för 2026.
  • Avsättningen till arbetstidsförkortning är 0,2 procent för 2025 och 0,3 procent för 2026.
  • Avsättningen till flexpension är 0,2 procent för 2025 och 0,2 procent för 2026.
  • Avtalen gäller från den 1 april i år och löper, precis som Industriavtalet, över 24 månader.