
Avtalsrörelsen har kommit igång på allvar efter julledigheten. Under några månader ska fackförbund och arbetsgivare komma överens om nya kollektivavtal – med förhoppningen att allt är klart till den 1 april. Men vilka är de svåra frågorna och varför ska du bry dig? Kollega listar här tre skäl att hålla koll på förhandlingarna.
Lönen. Strax före jul lämnade Unionen och övriga förbund i Facken inom industrin sina avtalskrav till arbetsgivarna. De innehöll krav på löneökningar på 2,8 procent. Den nivån ger reallöneökningar, men är inte så hög att det ställer till med problem för arbetsgivarna. Tycker Unionen. Arbetsgivarna håller inte med. Produktiviteten har inte ökat i takt med löneökningarna de senaste åren, enligt Teknikföretagarna. De tycker därför att höjningen ska vara maximalt 1,5 procent.
Resultatet av förhandlingarna kommer att visa sig i din plånbok när våren är här.
Pensionen. Blir du trött av att jobba 8-17 eller vill du ha mer tid till hobbyn eller barnbarnen? I årets avtalsrörelse kräver Unionen flexpension åt alla. Den innebär bland annat att det blir lättare att arbeta deltid för den som närmar sig pensionsåldern. Redan i december kom Unionen och Almega överens om att införa flexpension, men Almega räknar med eftergifter som betalning för pensionen.
Vilka eftergifter det blir kommer snart att visa sig.
Arbetstiden. De senaste årens teknikutveckling har bland annat inneburit att det är lätt att arbeta från andra ställen än kontoret. Nu kan du enkelt mejla en kund samtidigt som du tittar på när din dotter tränar fotboll. Eller sitta i tv-soffan och prata med chefen på kvällen. Många tjänstemän gillar flexibiliteten, men de ska ha betalt när de jobbar – oavsett var och när de gör det. I årets avtalsrörelse finns därför krav på att all tid som arbetsgivaren kräver att tjänstemannen är tillgänglig ska betraktas som arbetstid. Dessutom ska varje arbetsplats ta fram riktlinjer för ostörd fritid.
Så om allt går Unionens väg under avtalsrörelsen slipper du kanske svara på jobbmejl under söndagspromenaden.