
Vilken är den viktigaste frågan i avtalsrörelsen?
– För Unionen är de viktigaste frågorna att alla våra medlemmar får mer i plånboken, att vi får till ytterligare avsättningar till flexpension, så vi får chansen att förstärka våra pensioner, liksom de krav vi ställer på jämställdhets- och miljöområdet, säger Martin Linder.
Finns något oväntat i arbetsgivarnas krav?
– Kanske inte något oväntat, för i mångt och mycket är det krav som vi har hört tidigare. Det är också en beskrivning som vi har hört tidigare, att oavsett hur konjunkturläget, valutakursen och lönsamheten är, upp eller ner, så har arbetsgivarna aldrig sagt något annat än att vi ska ha lägre löneökningar. Så det är inte förvånande.
Fackens krav: Minst 530 kronor högre lön
– Samtidigt kan det oroa mig lite grann när jag hör hur arbetsgivarna nu beskriver att vi ska ha väldigt låga löneökningar och att de också uttrycker att allt ska bestämmas ute på företagen. Då tycker jag att man med rätta kan vara lite orolig över hur arbetsgivarna ser på hur vi ska normera våra avtal. Vi gör ju anspråk här, på att sätta märket för svensk arbetsmarknad och avtalen, så utifrån arbetsgivarnas beskrivning behöver jag nog ställa lite följdfrågor till dem, för att få veta mer om hur de tänker.
Var står ni längst ifrån varandra. Vad kommer den största fajten bli om, tror du?
– Det får ju förhandlingarna utvisa. Men det låter ju som att vi står en bit ifrån varandra när det gäller utrymmet för löneökningar, där vi menar att vi gör en väldigt välavvägd bedömning när vi kräver 3,0 procent, där vi också tar stor hänsyn till företagens konkurrenskraft. Vi har noll intresse av att äventyra den konkurrenskraften eftersom det är i de här företagen våra medlemmar jobbar och det är där det ska skapas fler och bättre jobb. Men jag tror frågan om hur höga löneökningarna ska bli liksom synen på arbetstidsfrågor och på hur mycket som ska hanteras och regleras i avtal kontra att det ska vara upp till vilken arbetsgivare och chef som helst att bestämma, kommer bli de största tvistefrågorna.