Hoppa till huvudinnehåll
Avtalsrörelse

Anna-Karin Hatt ny vd för Almega

Anna-Karin Hatt blir ny vd för Almega och tillträder i augusti.
– Almega är en oslipad diamant. Man har ett bra varumärke men skulle kunna bli ännu tydligare och mer framgångsrik i sitt påverkansarbete för tjänsteföretagens frågor, säger hon.
Ola Rennstam Publicerad
Pontus Lundahl/TT
Anna-Karin Hatt har utsetts till ny vd och förbundsdirektör för arbetsgivarorganisationen Almega, och efterträder í augusti Jonas Milton. Pontus Lundahl/TT

Anna-Karin Hatt var IT- och energiminister under Alliansregeringen. Tidigare i sin karriär har hon bland annat varit företagsledare och statssekreterare i Statsrådsberedningen. Den 15 augusti är det dags för nästa uppdrag. Då efterträder hon Jonas Milton som lämnar sitt uppdrag i Almega efter drygt 30 år, varav de senaste 13 som vd. Anna-Karin Hatt ser fram emot utmaningen men vill i nuläget inte peka ut några konkreta frågor som hon tänker jobba särskilt med.

– Beslutet är precis fattat, och innan jag tillträder varken bör eller kan jag uttala mig  i enskilda frågor. Orsaken till att jag tackade ja till jobbet som vd är att vi ser att tjänstesektorns betydelse i samhället växer. Vi får fler tjänsteföretag och större tjänsteinslag i många traditionella företag. Då blir det viktigare att Almega är duktigt på att bana väg så att tjänsteföretag får bra förutsättningar att växa och verka, säger hon.

Hon kommer att kastas direkt in i hetluften.
– Det är otroligt viktigt att den kommande avtalsrörelsen landar i lösningar som gör det möjligt för tjänsteföretagen att fortsätta vara konkurrenskraftiga och kunna konkurrera om kompetensen.

Tidigare har Anna-Karin Hatt varit vice vd på pr-byrån Kind & Partners AB, ledarskribent, och vd för Didaktus hälso- och sjukvårdsutbildningar AB. Konkreta erfarenheter som kan komma till användning i framtida förhandlingar med Unionen.
– Ett av företagen gick med förlust och en omställning behövdes göras. I rollen som företagsledare försökte jag tillsammans med fackliga företrädare få till bra lösningar för verksamheten och samtidigt hjälpa människor vidare, säger hon.

– Jag har ägnat mig åt många slags förhandlingar så förhandlingslogiken kan jag, men inom lönebildning och kollektivavtalsförhandlingar har jag mer att lära. Min samlade erfarenhet av förhandlingar är att man ska tydlig med sina ingångsvärden, bygga förtroende och få motparten att förstå att om vi kommer överens om en kompromiss så är det en hållbar överenskommelse som håller över tid.

Almegas ordförande Håkan Bryngelson är nöjd över rekryteringen.
– Vi är mycket glada för att i Anna-Karin Hatt få en erfaren och respekterad ledare för Almega. Hon är kunnig i företagarfrågor och har mycket bred bakgrund inom svensk politik, speciellt i de frågor som är avgörande för den växande tjänstesektorn. Anna-Karin Hatt har integritet och förmåga att med kraft driva medlemsföretagens frågor, säger han i ett pressmeddelande.

Jonas Milton kommer framöver att fokusera på styrelseuppdrag och rådgivningsverksamhet och kvarstår som senior rådgivare till Almega under avtalsrörelsen 2016.

Anna-Karin Hatt

Anna-Karin Hatt är född 1972 och var IT- och energiminister under Alliansregeringen, stabschef för Centerpartiets partiledarstab, statssekreterare i Statsrådsberedningen. Hon har även varit vice vd på pr-byrån Kind & Partners AB, ledarskribent, och vd för Didaktus hälso- och sjukvårdsutbildningar AB.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Avtalsrörelse

Fackets lönekrav: 4,2 procent

4,2 procent löneökning – på ett år. Sänkt arbetstid, men på olika sätt i olika branscher. Det är kravet från Unionen och de andra facken inom industrin, som sätter ”märket” för alla löntagare i Sverige.
Noa Söderberg, David Österberg, Ola Rennstam Publicerad 4 november 2024, kl 13:56
Industrifacken kräver 4,2 procent i löneökningar i ett ettårigt avtal. Från vänster Per-Olof Sjöö, GS, Marie Nilsson, IF Metall, Peter Hellberg, Unionen. Foto: Pontus Lundahl/TT.

Kraven i korthet:

  • Löneökningar på 4,2 procent.
  • Arbetstidsförkortning. Ytterligare avsättningar till de branschvisa systemen för deltidspension/arbetstidsförkortning ska göras. Storleken preciseras senare.
  • Rätt till förskottssemester.
  • Övertidskompensation för deltidsanställda.
  • Fackens utgångspunkt är ett ettårigt avtal.

Det är dags att växla upp löneökningstakten i Sverige. Det är budskapet från Facken inom industrin när de i dag presenterar sina krav inför avtalsrörelsen 2025. 

Kravet landar på 4,2 procent löneökningar över ett år – i linje med det man krävde i den förra avtalsrörelsen och betydligt högre än hur det sett ut under hela 2010-talet.

Enligt Tobias Brännemo, chefsekonom på Unionen, kommer löneökningarna leda till att de anställdas köpkraft snart återhämtar sig efter pandemiårens inflationschock. Hans prognos är att det tar 3-5 år.

– Om det blir ett långt avtal så kan tappet vara återhämtat under det avtalets gång, om det blir ett treårsavtal.

Dags för kortare arbetstid

Facken kräver också "ytterligare avsättningar" till arbetstidsförkortning. Exakt vad det betyder ska preciseras senare. Olika kollektivavtal har olika system för arbetstidsförkortning. Unionen har många avtal där man har satt upp ett mål om att sänka arbetstiden, utan att komma igång. Ordföranden Peter Hellberg säger till Kollega att det är dags nu.

– Det här är en signal. Vårt inriktningsbeslut säger att där vi har system ska de utökas och där vi inte har system ska de införas. 

Unionen har sagt att frågorna om ökad lön och minskad arbetstid hänger ihop, att man behöver göra avvägningar mellan dem. Vilket har varit viktigast?

– Jag tror att det viktiga är att vi kan få ihop kombinationen, både reallöneökningar och arbetstidsförkortning, under den här avtalsperioden som kommer.

Rekordstor avtalsrörelse

2025 års avtalsrörelse blir rekordstor. Över 500 centrala kollektivavtal ska omförhandlas. Unionen har en avgörande roll, eftersom man är med och förhandlar om lönerna i den konkurrensutsatta exportindustrin. Det är kraven inför de förhandlingarna som man nu presenterar. Förhandlingarna ska vara klara 31 mars 2025, och det man kommer överens om blir normen för hela arbetsmarknaden (se faktaruta).

Inför dagens presentation har industrifacken gjort flera medieutspel om att det är dags att växla upp löneökningstakten.

Tror du att en medlem som inte följer detaljerade ekonomiska debatter uppfattar dagens besked som en uppväxling?

– Jag hoppas att vi har varit tydliga med att det är en uppväxling utifrån den nivån som vi hade efter finanskrisen i tio år, där vi låg på mellan 2 och 2,5 procent. Nu fick vi en rejäl uppväxling förra gången, och det är den vi säger att vi ska hålla i, säger Peter Hellberg.

Är detta det nya normala, något som man kan vänta sig i kommande avtalsrörelser också?

– Just nu är det här rätt nivå som vi ser det, men det kan bli något helt annat nästa gång. Det beror också på hur långt avtalet blir.

Just nu ligger inflationen i Sverige på 1,1 procent. I den förra avtalsrörelsen var ni väldigt tydliga med att krav som är högre än inflationen riskerar skapa en så kallad löneprisspiral. Innebär inte det att det här kravet också kan skapa en sådan spiral?

– Det är inte bara inflationen som styr, utan det är inflationen plus produktivitetsutvecklingen. Och där gör ju vi en bedömning, och även Konjunkturinstitutet till exempel, att det finns ett utrymme på kanske 1,5 procent över inflationen. Och då ska man komma ihåg att vi siktar aldrig på nuvarande inflation, vi siktar alltid på inflationsmålet, alltså 2 procent, säger Peter Hellberg och fortsätter:

– Just nu gör vi bedömningen att det här ligger i ett härad som inte kommer skapa inflationstryck, utan snarare en positiv förutsättning både för företag och anställda.

Arbetsgivarna: Fullkomligt orealistiskt

På arbetsgivarsidan påpekar man att svensk industri befinner sig i en pressad ekonomisk situation. Fackförbunden behöver därför ta ansvar för utvecklingen.

– Jag är uppriktigt förvånad. Kravet om 4,2 procent är fullkomligt orealistiskt. Det skulle leda till en försämrad svensk konkurrenskraft och slå mot såväl jobben som välfärden, dessutom riskerar det att driva på inflationen. Vi förväntar oss ett större ansvarstagande än så av motparterna, säger Henrik Stävberg, förhandlingschef, på IKEM, Innovations- och kemiindustrierna, i en kommentar.

Fackens krav på kortare arbetstid får också kalla handen. Industrin har redan förkortad arbetstid i kollektivavtalen, påpekar Henrik Stävberg.

– Faktum är att vi behöver jobba mer, inte mindre. Krav om en orealistisk löneutveckling och ytterligare arbetstidsförkortning gynnar inte företagens internationella konkurrenskraft och således heller inte Sverige och de anställda.

Industriarbetsgivarnas förhandlingschef Per Widolf anser att fackens krav är bekymmersamt höga.

Per Widolf
Per Widolf. Foto: Rikard Westman

– Vi ser inget i de ekonomiska fundamenten som talar för ett så här högt avtal. Vi befinner oss i en utdragen lågkonjunktur, vi har en svag utveckling av produktiviteten och vi har en stigande arbetslöshet. Kostnadsökningarna skulle riskera sysselsättningen. 

Efter de senaste årens inflation har löntagarna fått mindre pengar att röra sig med – är det inte rimligt att man nu åter får reallöneökningar?
Vi förhandlar inte om disponibla inkomster, Industriavtalet handlar om att säkerställa konkurrenskraften på lång och kort sikt. Är företagen konkurrenskraftiga skapas utrymme för sysselsättning, tillväxt och därefter en utveckling av löner. 

Facken vill ha förkortad arbetstid – hur ser ni på den frågan? 

– Beskeden på presskonferensen var inte tillräckligt tydliga för att veta vad de vill på respektive avtalsområde. Men generellt anser vi att lön betalas för arbetad tid, inte att vara ledig. Arbetstidsförkortning innebär att det kommer att produceras mindre och då måste vi öka antalet skiftlag, det skulle slå direkt mot produktiviteten, säger Per Widolf .

Vad är märket? Industrin sätter lönenivån för alla

  • Fack och arbetsgivare inom industrin kommer överens om hur stor löneökningen ska vara i alla branscher på svensk arbetsmarknad. Nivån brukar kallas ”märket”.
  • Första steget i att sätta märket är att facken inom industrin enas om vilken nivå de anser är rimlig. Därefter förhandlar de med arbetsgivarorganisationerna inom industrin.
  • Facken inom industrin är Unionen, Sveriges Ingenjörer, IF Metall, Livs och GS.
  • Anledningen till att industrin bestämmer lönenivån är att Sverige är ett exportberoende land. Fack och arbetsgivare tar hänsyn till företagens konkurrenskraft mot omvärlden när de bestämmer nivån.
  • Flera fackförbund inom LO, bland andra Kommunal, anser att de blir utan inflytande när några få är med och sätter ”märket”. Löneökningar i procent gör också att klyftorna mellan låg- och högavlönade växer.