Hoppa till huvudinnehåll
Avtal

Uppsagd? Se till att förhandla!

Riskerar du att förlora jobbet? Blir du erbjuden avgångsvederlag är det några saker du bör känna till för att inte hamna i en ekonomisk fälla.
Publicerad 17 september 2017, kl 19:30
Illustration: Sofie Marklund
Uppsagd, ledsen och arg - men - se till att förhandla! Illustration: Sofie Marklund

De allra flesta som blir uppsagda får en lagenlig uppsägningstid med lön. Blir du däremot utköpt finns det några saker att tänka på.

– Många förvånas över att vi i Sverige inte har laglig rätt till avgångsvederlag, men sådana bygger alltid på en frivillig överenskommelse med arbetsgivaren, säger Gunilla Krieg, central ombudsman på Unionen.

I praktiken förhandlar dock Unionens fackklubbar och ombudsmän varje år fram avgångsvederlag till hundratals medlemmar som blivit felaktigt uppsagda, till exempel i strid mot turordningsreglerna.

De flesta har nog svårt att se skillnad på ett avgångsvederlag som betalas ut varje månad och uppsägningslön på samma belopp och under samma tid. Men i byråkratins värld finns en stor skillnad.

– Avgångsvederlag är, till skillnad från uppsägningslön, inte sjukpenninggrundande, vilket gör att du riskerar att förlora nivån på föräldrapenning och sjukpenning om du inte är inskriven på arbetsförmedlingen, säger Gunilla Krieg.

Men det finns fler saker att tänka på för den som får ett avgångsvederlag.

Det är vanligt att arbetsgivaren vill att avgångsvederlaget betalas ut som en klumpsumma, till exempel för att kunna bokföra summan på ”rätt sida årsskiftet”.

Om företaget har dålig ekonomi och riskerar att gå i konkurs är det ur säkerhetssynpunkt en fördel för dig att få allt på en gång. Avgångsvederlag omfattas nämligen inte av den statliga lönegarantin vid en konkurs. (Om du däremot är anställd när företaget gör konkurs står staten för din lön under den lagstadgade uppsägningstiden.)

Ofta är det ekonomiskt gynnsamt att få pengarna månadsvis, då skatten blir lägre

Är du medelinkomsttagare och får ett avgångsvederlag utöver din vanliga årslön kan du hamna över brytpunkten och få betala högre skatt. Om du riskerar att vara arbetslös året därpå är det bättre att få ut en del av summan då, så att årsinkomsten och därmed skatten blir lägre.

Ofta är det mer ekonomiskt gynnsamt att få pengarna utportionerade eftersom skatten blir lägre. Men för den som till exempel planerar att starta eget kan det vara en fördel att få ett engångsbelopp.

I alla avseenden – kontakta Skatteverket för att eventuellt begära jämkning, eftersom skattesatsen på en klumpsumma blir högre.

Avgångsvederlag betraktas som lön och är både skattepliktigt och pensionsgrundande för den statliga inkomstpensionen. Däremot är det inte pensionsgrundande i tjänstepensionen ITP.

– En bra lösning är ofta om du kan förhandla dig till att arbetsgivaren betalar ITP, försäkringar, friskvård och semester under en tid, till exempel under en normal uppsägningstid på sex månader och därpå en klumpsumma för ytterligare sex månader, säger Gunilla Krieg.

Arbetsgivaren kan be om en offert från Alecta på vad det kostar att slutbetala ITP för en enskild anställd. Oftast är det en liten kostnad för arbetsgivaren, men betyder mycket för den som blir uppsagd i 60-årsåldern. Om ITP inte slutbetalas och den uppsagda inte får ett nytt jobb kan tjänstepensionen bli lägre resten av livet för att det saknas ett par års inbetalningar på slutet.

Gertrud Dahlberg

GRUNDLÄGGANDE VID ARBETSLÖSHET

Arbetsförmedlingen och a-kassan

➧ Anmäl dig som arbetssökande hos arbetsförmedlingen den första dagen då din anställning upphör.

➧ Ansök snabbt om a-kassa och inkomstförsäkring genom att skicka in en kopia på överenskommelsen om avgångsvederlag och ett arbetsgivarintyg för de senaste 12 månaderna till a-kassan. Obs! Inkomstförsäkringen ingår i fackmedlemskapet, men du måste själv ha anslutit dig till a-kassan för att den ska gälla.

➧ Avgångsvederlaget divideras med den genomsnittliga månadsinkomsten från anställningen och a-kassan räknar ut och beslutar hur länge du anses vara ersatt av avgångsvederlaget.

Hur lång uppsägningstid har jag?
Ju längre tid du varit anställd, desto längre uppsägningstid. Efter tio år på samma arbetsplats har du rätt till sex månaders uppsägningstid. Om du dessutom har fyllt 55 år och har kollektivavtal på arbetsplatsen har du 12 månaders uppsägningstid.

Nytt jobb i samma bransch
Har du en konkurrensklausul i ditt kontrakt? Se till att den inte gäller om du blir uppsagd. Då kan du tacka ja till andra jobb eller starta eget företag i samma bransch utan att bli stämd.

Chefer har annat läge
Chefer i ledande ställning omfattas inte av lagen om anställningsskydd och kan få gå på dagen. Om du får avgångsvederlag och hur stort det blir beror på vad du kom överens om när du fick jobbet. Försök att få ett avgångsvederlag på minst 12 månader i anställningskontraktet.

Läs mer: https://www.unionen.se/rad-och-stod/avgangsvederlag