Branschen Upplevelse och Kultur är en av Arbetsgivaralliansens största branscher med cirka 1 600 anställda, varav många ungdomar och säsongsanställda.
Företagen i branschen har tidigare följt ideella och idéburna organisationsers avtal, men har nu på arbetsgivarorganisationens initiativ ingått ett nytt avtal med Unionen som är mer anpassat efter branschens särskilda förutsättningar.
- Många företag i den här branschen har till exempel öppettider som skiljer sig från andra branscher och behöver en större flexibilitet vad gäller arbetstid och schemaläggning. Det nya avtalet är bättre anpassat för det. Vi vill också se till att våra medlemmar ändå kan få balans och kan kombinera familjeliv och annan fritid med jobbet, säger Silvia Prego, ombudsman på Unionen.
Från Unionens sida är det framför allt två delar man är särskilt nöjd med i avtalet: medarbetare ska ha inflytande vid schemaläggningen och minst två dagars vila i veckan, var tredje vecka två lediga dagar i följd innefattande söndag, annars ska särskild kompensation utbetalas. Silvia Prego lyfter också en skrivning om rasternas förläggning, som ska förhindra delade pass.
Avtalet är ettårigt och gäller från och med 1 juni 2015 till och med den 30 april 2016. På så vis kommer avtalet att hamna i fas med övriga under den kommande avtalsrörelsen.
I dagsläget omfattas dock inga medlemmar av det nya avtalet. Under sommaren och hösten kommer lokala förhandlingar att hållas på företagen och steg för steg är tanken att företagen i branschen ska flytta över från det gamla till det nya avtalet. Enligt Silvia Prego är flera av branschens företag angelägna om att så snart som möjligt omfattas av det nya, särskilt på grund av anpassningen av arbetstidsreglerna.
- Ett av de största vi haft kontakt med hittills är Liseberg i Göteborg.