Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

"What do you believe in?"

"What do you believe in?" Den frågan fick jag av en vd för ett japanskt företag för en tid sedan. Frågan ställdes i ett konferenssammanhang där framgångsrikt ledarskap diskuterades. Det fick mig att fullständigt stanna upp en stund och fundera. Jag har burit med mig frågan sedan dess och ställt den till chefer, medarbetare och vänner samt till mig själv.
Nina Karlsdotter Publicerad

Jag har funderat så här. Vi lever i dag i ett av världens mest sekulariserade samhällen, vilket bland annat innebär att vi allt mer sällan går i kyrkan. Vi påverkas av Jantelagen som håller fast oss i "tro inte att du är något"-tanken. Vi är lojala, hårt arbetande och ifrågasätter sällan. Vi är experter på att hitta och identifiera problem och har system för hur den processen går till samt tydliga riktlinjer för hur vi ska avhjälpa brister, kvalitetssäkra och dokumentera. Vi vill avskaffa monarkin och har idag svårt att se skillnad på höger och vänster i den röd-grön-blåa-röran.

Ja, jag vet att jag kanske låter gnällig. Men efter 12 år som coach tillåter jag mig att spetsa till det och fråga dig: Vad fasen tror du på?

Tror du på gud? Tror du på den svenska modellen? Tror du på din chef? Tror du på Kungen eller Stadsministern?  eller...tror du på dig själv? För mig finns inget rätt eller fel, bara vikten av att du HAR ett svar.

Min erfarenhet är att de mest framgångsrika ledarna tror på sin egen förmåga att vara med och bidra i ett större sammanhang. De VET att med insikt och kunskap, kan de bidra till skillnaden som gör skillnaden. De lyssnar inte till pessimistisk kommunikation och väljer proaktivitet framför reaktivitet. De VET att de är en del i en större helhet, oavsett vilket sammanhang. De har MOD att våga lyssna till det som känns rätt mer än att ställa in sig i ledet och följa strömmen.

Vågar du utmana dig själv att växa i ditt ledarskap? Har DU mod att tro på dig själv, ta positionen i främsta ledet och navigera med hjälp av din inre kompass? Vad är det BÄSTA som skulle kunna hända?

Nina Karlsdotter är coach och vd för Karlsdotter ledarskap AB

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.