Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Webbkalender riktar kritik mot bonusar

Bakom luckorna i Europafackets bonuskalender döljer sig snopet nog ingen extrabonus så här lagom till jul eller ens en ynka liten pralin. I stället kan man hitta skandalösa berättelser om direktörer som skott sig på löntagares bekostnad.
Johanna Rovira Publicerad

Bakom Europafacket ETUC:s första lucka i den virtuella kalendern på hemsidan döljer sig en bonusberättelse om direktör António Horta-Osório, Lloyds Banking Group. Trots att Lloyds var en av de banker som fick mest stödpengar från brittiska staten under krisåret 2008 kommer António Horta Osório få en nätt liten bonus och andra extrainkomster på upp emot 8,3 miljoner pund. Detta utöver hans lön på drygt 1 miljon pund. Samtidigt sparkar banken tusentals anställda, skriver ETUC.

Informationen bakom lucka nummer två har inte lika hög indignationsfaktor utan talar bara i vaga ordalag om franska bankers inställning till bonusbegränsningar. I dag tar man upp det faktum att den brittiska regeringen genomför åtstramningspaket som drabbar allmänheten, samtidigt som de 100 största börsbolagens vinster har ökat med i snitt 55 procent i år.

ETUC:s bonuskalender har tillkommit som en protest mot obscent höga bonusar samtidigt som vanliga människor drabbas av åtstramningar.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.