Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

"Vinsten hamnar väl i ägarnas fickor"

Det är gyllene tider för storföretagen i Sverige. Unionen har granskat fjolårets resultat för de 25 största bolagen och funnit att inte sedan 2005 har lönsamheten varit lika hög. Men det är inte säkert att de anställda får ta del av vinsten.
Johanna Rovira Publicerad

Vinstkurvorna pekar glatt uppåt för 21 av de 25 största företagen inom industri, tjänstesektor och handel, visar Unionens granskning. Etta på listan är Astrazeneca med en resultatmarginal på 37,2 procent förra året.

- Vinsten för företaget ser ut hålla i sig. Vi har ett löneutrymme för att förhandla lokalt. Vid förra förhandlingarna hade vi ett utgångsbud på 3,5 procent och vi fick 2,0 procent , så helt klart kan vi begära mer, säger Malin Linnér, ordförande vid fackklubben Astrazeneca i Södertälje.

- Vi har också ett bonussystem från företaget där medlemmarna får en månadslön utbetald extra i april varje år, säger Malin Linnér.

Den prestationsbaserade bonusen är dock inte avtalad utan är ett ensidigt åtagande från bolaget och kan försvinna från en dag till en annan.

Företagen var snabba att ställa om och rätta munnen efter matsäcken under krisen 2009, och det återstår att se om de är lika på alerten att göra detsamma nu när matsäcken är full.

På Ica, som står  med på listan över de granskade bolagen, hyser ordförande för Unionenklubben Ica Stockholm, Johan Birgersson, inga förhoppningar om att de anställda får ta del av vinsten.

- Det går otroligt bra för Ica och det är klart att vi försöker använda oss av det argumentet när vi förhandlar, men vi har väldigt svårt att få ut ett öre mer än avtalet. Arbetsgivaren följer det centrala avtalet slaviskt. Vinsten hamnar väl i ägarnas fickor.

Han efterlyser hårdare nypor i de centrala avtalen för att ge klubbarna en bättre chans till framgång i de lokala förhandlingarna.

- Det måste till centrala avtal där det klart och tydligt framgår att vi har rätt att begära mer på företag som går bra.  En skrivning med stuns i som ger klubbarna mer styrka.

- Nästa avtal borde facket begära minst 3-3,5 procent eftersom man nu sålde sig så billigt sist. Årets ökning på 2,6 procent är redan uppäten av inflationen.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.