Lotta Almgren är kanslichef och alkoholkonsulent på Alna, fackets och arbetsgivarnas organisation mot alkohol och droger i arbetslivet. Hon vet att alkoholmissbruk på jobbet är något som chefer och arbetskamrater inte vågar ta i. Det är skamfyllt. Och symptomen kan vara de samma som vid stress.
-Jobbet är så nära förknippat med identiteten. Att frun skiljer sig kan man förklara bort, liksom att barnen tar avstånd. "Men jag sköter i alla fall mitt jobb. Där har man inte sagt något".
Stupfull på fest varningssignal
Därför är det olyckligt om kollegor och chefer börjar se mellan fingrarna när någon blir stupfull på fester eller på affärsresor, resonerar Lotta Almgren. Vill man göra något senare kan personen hävda att "jag har gjort så i många år".
Det svåra första samtalet om alkohol ska man helst ta vid första misstanken. Även om man inte vet.
-Tänk om jag har fel, resonerar många chefer. Men man måste inte veta, det räcker med en känsla av att något inte är som det ska. Som chef är man ansvarig för arbetsmiljö, säkerhet, produktionsbortfall och att företagets varumärke inte skadas.
Anställd med alkoholproblem utgör en risk
Som chef är det viktigt att prata om det man vet, inte det man tror. Till exempel kan det fungera att säga: Jag vet inte om du har problem med alkohol, men jag har problem med dina humörsvängningar och att du försover dig när du behövs här. Har du funderat över vad de problemen beror på?
Eller: Jag vet inte hur du sköter alkoholen. Men jag har problem med att våra kunder klagar på att du har varit otrevlig, eller att du har luktat alkohol när du varit på tjänsteresa. Jag gillar inte att dina alkoholvanor påverkar ditt jobb.
Vid det första samtalet ska man inte förvänta sig för stora resultat.
-Många gör misstaget att de tror att allting ska lösa sig vid första samtalet. De känner kravet på sig att de 1) ska ställa diagnos 2) få personen att erkänna problemen och 3) hitta en lösning. Inget av detta är troligt att man lyckas åstadkomma vid det första samtalet.
För det första samtalet räcker det att ha som mål att personen blir medveten om att någon har sett problemet. Men man ska bestämma tid för ett nästa samtal.
Arbetskamrat kan göra mycket
Lotta Almgren talar om att spegla den som missbrukar, att inte dra sig för att säga: "Herregud, du blev så himla berusad i går att det var pinsamt även för mig. Jag fick skämmas". Eller: "Hur dricker du egentligen? Jag vill inte åka på affärsresa om du ska bli halvfull på planet".
-Personen kanske inte vet att han gör bort sig. Hans självbild är kanske att han är en glad spelevink som behöver några glas innanför västen. Genom att markera sin inställning skapar man den konflikt i personen som är nödvändig för all förändring. Nästa gång han eller hon ser dig i korridoren kommer tanken att dyka upp.
Lotta Almgren uppmuntrar även anställda att sätta gränser när han eller hon ser att arbetskamraterna blir fulla vid kickoffer. "Ni får skärpa er. Jag vill inte bli förknippad med ett gäng fyllskallar".
Om det finns en etablerad "våt" kultur på jobbet är det svårt att diskutera alkoholvanor. Personalen kanske har festat tillsammans i åratal, man samlas till fredagsöl och alla kanske vet att några alltid dricker för mycket. Kanske är chefen själv rekryterad ur en sådan grupp. För den chefen blir det svårt att lyfta frågan.
-En ny chef utifrån eller en omorganisation kan göra underverk. Då kan gamla ingrodda mönster brytas, säger Lotta Almgren.
Hon återkommer flera gånger till hur viktigt det är att det finns en alkoholpolicy på arbetsplatsen, en tydlig överenskommelse om vad som är okej och vad som inte är okej.
Är det okej att komma bakis till jobbet? Angår det arbetsgivaren om man förlorar körkortet på fritiden? Är det okej att dricka sig så full på personalfesten på finlandsbåten att man hamnar i fyllecell med företagets logga på jackan?
-Har man diskuterat de här sakerna ordentligt är det mycket lättare att ingripa om någon bryter mot överenskommelsen. Men om chefen själv är i glaset och kanske blir fullast av alla på personalfesterna, då kan man glömma att över huvud taget diskutera alkoholmissbruk på jobbet, säger Lotta Almgren.