Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Var stolt över din blyghet!

I USA får man piller för det, i Kina tyder det på goda ledaregenskaper. Hur ser vi på blyghet här i Sverige?
- Problemet är människors tråkiga attityder gentemot blyga personer. Men det finns ett värde i att vi är olika, säger Nejra Besic som har skrivit en avhandling i ämnet.
Eva Karlsson Publicerad
Alla kan känna sig blyga vid något tillfälle, till exempel om man ska säga något inför en publik. En person som däremot alltid är blyg, som har det som temperament, har svårt att ta initiativ och kan känna sig utsatt i nya situationer.

Blyghet måste inte botas menar Nejra Besic vid Örebro universitet.Nejra Besic vid Örebro universitet, som har skrivit en avhandling om blyghet, menar att dagens samhälle sätter press på blyga och att svår blyghet till och med klassificeras som en sjukdom.
- Blyghet går att arbeta bort, men varför ska man göra det? Det finns ett värde i att vi alla är olika. Om individen inte upplever sin blyghet som ett problem ska heller inte samhället göra det, säger hon.

I USA strävar man efter att bota blyghet. Kinesiska barn däremot sätter stort värde på blyghet hos sina kamrater. Blyga individer är goda lyssnare och inte så impulsiva. De tänker efter innan de handlar och uppfattas därför ha goda ledaregenskaper.

- Förr i tiden uppskattades en människa om hon var blyg och timid. Nu ska vi ta för oss och bidra på arbetsplatsen och inte sitta tysta och avvaktande och kanske bara komma med ett inpass då och då. Men blyga har precis samma IQ och kompetens som alla andra, säger Nejra Besic.

Länge har man trott att det har varit föräldrarnas beteende som avgjort barnets utveckling men, visar Nejra Besic avhandling, det är barnens blyghet som påverkar föräldrarnas reaktioner och inte tvärtom. Hon hoppas att föräldrar till blyga barn ska sluta oroa sig över att deras barn verkar ha sämre social kompetens.

- De bör uppmuntra barnen till att vara sig själva oavsett vad andra runt omkring tycker.

Det finns positiva sidor med blyghet. Nejra Besic säger att den fungerar som en skyddande faktor. Blyga ungdomar dricker mindre alkohol och har ofta en senare sexuell debut. Om de blir berusade gör de färre saker som de ångrar.

- Blyga lyckas med familjelivet lika bra som alla andra, säger Nejra Besic.

(Foto: Anders Liljenbring)

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.