Det kan ta flera år innan Unionenmedlemmarna som jobbade på
BD Medical får veta om de får någon ersättning från a-kassan eller ej. Flera snarlika ärenden ligger i kammarrätten och ska överprövas till högsta förvaltningsdomstolen i hopp om en rättspraxis.
- Det är olyckligt att olika a-kassor gör olika bedömningar och det har också förekommit att Unionens a-kassa gjort skillnad mellan medlemmar med identisk situation, säger Conny Andersson, handläggare av tvistiga a-kasseärenden på Unionen
Problemet uppstår när avvecklande företag vill locka personal att stanna kvar genom lojalitetsbonus eller stanna kvar-bonus. Tidigare var det vanligare med avgångsvederlag, men eftersom vederlaget räknas som lön och innebär längre karens för a-kassa, försöker företagen hitta andra ekonomiska lösningar.
- Vi har ett antal snarlika ärenden som ligger i kammarrätten och ska upp för överprövning i högsta förvalningsdomstolen, säger Conny Andersson.
- Tittar man i regelverket för a-kassan är det otydligt. För att extrapengar ska räknas som en bonus och inte ett avgångsvederlag, ska arbetsinsatsen skilja sig markant från det normala, till exempel kan det finnas uppsatta mål att klara av.
- Vi vrider och vänder på hur vi ska hantera den här frågan som förbund. Hittills har vi gått den rättsliga vägen, men vi skulle också kunna verka förhandlingsvägen för att det görs andra typer av avtal.
Ett sätt att komma runt problematiken är att de anställda som stannar får en faktisk löneökning i stället, även om den lösningen kostar företaget mer. Ett annat sätt är att ge de uthålliga ett vanligt avgångsvederlag.
- Då vet de anställda i alla fall vad som gäller, säger Conny Andersson.