Bajsa är barnspråk, skita låter vulgärt, tycker en kompis. Hon säger hellre "göra nummer två" istället, om hon nu måste säga något alls. Letar man synonymer till bajsa kommer andra mer fantasifulla förslag upp på skärmen. Vad sägs om att "skicka rörpost till Elvis" eller "ta en tur på den vita traktorn"? Eller det som fick en kollega att rynka på näsan av avsmak, "dags att sjösätta brungäddan".
En efterlysning på Facebook om toavanor på jobbet gav respons. Vissa står öppet för att de skiter på arbetstid, och kanske till och med passar på att arbeta samtidigt. Som att skicka sms, mejl eller förbereda utvecklingssamtal med chefen. Så finns det de som passar på att ta en mikropaus med morgontidningen. En och annan smiter ut på stan för att uppsöka en allmän toalett när det trycker på. För det är för pinsamt att bajsa på jobbet. För det kan både låta och lukta. Andra berättar om konflikter som uppstått när killarna inte lyckas pricka rätt eller använda toaborste. På den arbetsplatsen finns det numera en kill -och tjejtoa.
Att gå på toa hemma verkar vara en baggis men att göra det på jobbet är alltså en annan femma. En undersökning som företaget Tork presenterade förra året på den internationella toalettdagen, visar att många drar sig in i det längsta för att gå på jobbtoan eftersom den ofta är snuskig och oren. Några vägrar jobbtoan helt och hållet och håller sig hellre hela dagen.
Och det är inte bra för magen säger Åsa Wihlbeck, läkare känd från tv som Dr Åsa.
- Det är inte så att du måste ringa akuten när en timme passerat men i det långa loppet kan det vara farligt. Ju längre avföringen ligger i tarmen, ju hårdare blir den och ju hårdare blir trycket på tarmen. Det kan leda till fickor där tarminnehåll kan hamna och bakterier börja växa. Det kan leda till rejäla infektioner. Andra problem som också kan uppstå är hemorrojder, säger Åsa.
Som läkare är det naturligt att prata om kiss och bajs. Det är ofta kärnan i samtalet med en patient säger Åsa. För mag -och tarmproblem är vanligt. Allt vi stoppar i oss flera gånger om dagen, måste ut. På vägen mellan munnen och rumpan ska kroppen ta upp näring. Då krävs det att de anställda i tarmen, de miljontals bakterierna, är i harmoni och kan sköta sitt jobb.
- De få gånger jag blir dålig i magen brukar jag tänka att det är det värsta av allt. Man blir trött, matt och får ont i huvudet, inget funkar.
Ta hand om magen är alltså A och O för välbefinnandet och hälsan. Att sätta sig med tidning på arbetstid och låta det ta sin tid är därför ingen dålig idé.
- Stressa inte när du gå på toa. Om magen är trög, låt det få ta sin tid. Om inte annat kan det vara en skön stund till reflektion där man sitter i sin ensamhet med dörren stängd om sig. En dyrbar stund i en stressad värld.