Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Utsläppskvoterna räcker för stålindustrin

SSAB kan andas ut efter regeringens förslag till utsläppsrätter. Det fanns en stor oro att kvoterna för utsläpp av koldioxid inte skulle täcka behovet.
Publicerad
- Basindustrin, det vill säga stål-, malm- och pappersindustrin, får utsläppsrätter så att man kommer att kunna expandera, säger Christer Ejderberg, Sifs regionchef i Norrbotten.
Det är enligt Kyotoavtalet som EU-länderna kvoterar utsläppen av koldioxid för kraft- och värmeproduktion samt energiintensiv industri. Regeringen har nu lämnat över sitt förslag till EU-kommissionen, vilket bland annat innebär att SSAB Tunnplåt tillåts släppa ut knappt fyra miljoner ton koldioxid nästa år.
- Det var energiindustrin som fick stryk i stället. Det är inte särskilt bra. Industrin, där våra medlemmar finns, är beroende av stabil energi. Nu kanske vi blir tvungna att köpa el av Litauen, Ryssland, Danmark, Tyskland och även Frankrike för den delen. Bakom det här står miljörörelsen, alltså miljöpartiet och de på kommunistkanten, säger Christer Ejderberg.
- Om man tror att vindkraften ska ersätta avställda kärnkraftverk är man någonstans uppe i det ljusblå.
Det är Naturvårdsverket som slutgiltigt fastställer utsläppsrätterna den sista september i år. Företagen får själva ansöka om kvoter. Systemet träder i kraft den 1 januari 2005.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.