Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Utbildning i stället för uppsägning på Scania

Även Scania har drabbats av en minskad efterfrågan. Men i stället för att säga upp planerar man för att kompetensutveckla personalen under krisen.
Anita Täpp Publicerad

Eftersom lastbilstillverkarens orderingång är låg och lagren välfyllda har man tidigare beslutat om en förlängd julledighet, i fyra veckor, kring jul och nyår.

Efter årsskiftet kommer produktionen vid Scania i Oskarshamn att halveras och i februari räknar man med att dra igång kompetensutvecklingen, som ska pågå i ett halvår.

Främst handlar det om internutbildning inom företaget, men anställda ska också kunna erbjudas en komplettering av gymnasiebetygen i exempelvis språk och matte.
- Nu planerar vi för att minska produktionsnivån och frigöra människor. Vi har runt 1 200 anställda och tanken är att så många som möjligt ska få utbildning, samtidigt som de fortsätter i produktionen. Sedan kan det handla om utbildning i en vecka, en månad, eller några dagar per månad, det blir individuellt, säger platschefen Fredrik Allard.

Främst är det arbetarna som ska erbjudas kompetensutveckling.
- Men det här gäller även våra 200 tjänstemän. De ska sköta sina ordinarie uppgifter och utbilda. Och hade vi varit tvungna att varsla om uppsägning hade även tjänstemännen drabbats, säger Fredrik Allard.

Full lön ska utgå till alla anställda under julledigheten liksom under det halvår då kompetensutvecklingen ska ske. Arbetstiden får man jobba in senare när efterfrågan, som man hoppas, ökar igen.

Kostnaden ska Scania självt stå för. Hur det blir framöver, om krisen håller i sig, vill Fredrik Allard inte sia om.
- Dels beror det ju på Scanias ekonomiska situation, sen handlar det ju också om vilken hjälp staten kan ge. Man kan ju tycka att det vore rimligt att man kunde hjälpas åt att se till så att folk inte blir arbetslösa.

- Vi har ju ett system i Sverige där man säger upp i kristider. I stället borde vi ha ett system där staten stöttar företag i sådana här situationer, så att man kan kompetensutveckla sin personal och kunna gå ur krisen som ett vassare företag. Och om folk slipper bli arbetslösa så tjänar ju också staten på det.

Inte heller presschefen Hans-Åke Danielsson kan svara på hur länge Scania ensamt kan tänkas stå för personalens utbildningskostnad i stället för att varsla om uppsägning.
- Men vi tror ju på att det kommer en uppgång och vi vet också vad det kostar i tid, kvalité och pengar att säga upp för att sedan rekrytera kvalificerad personal igen. Vi kan ju inte plocka in folk från gatan.

Har ni diskuterat ett statligt stöd framöver?
- Jo, det förs ju samtal om att staten borde gå in och hjälpa till på många företag nu.

Hans-Åke Danielsson betonar att man ännu inte tagit något beslut om utbildningsinsatserna i Oskarshamn.
- Men vi planerar för den här möjligheten eftersom vi vill undvika varsel så långt som det går.

Eva Tar, ledamot i Unionensklubbens styrelse på Scania i Oskarshamn, lovordar sin arbetsgivares planer:
- Den här gången kan vi inte ta åt oss äran, eftersom det är företaget som initierat åtgärden. Och jag känner mig väldigt stolt över att tillhöra Scaniakoncernen som väljer att gå emot strömmen och satsa på personalen i stället för att varsla i det här läget. Jag tror vi alla känner en företagsstolthet i dag.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.