Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Utbildning är allt

Kina är världens mäktigaste ekonomi och Europa är en marginaliserad bakgård full av åldrande och arbetslösa som oroar sig över energibristen. Så ter sig världen inom knappt 20 år enligt Hamish McRae, ekonomisk kommentator på The Independent. Om vi inte utbildar oss.
Johanna Rovira Publicerad

Utbildning, utbildning och åter utbildning - flertalet av föreläsarna, och publiken, på TCO:s stora jobbdag drog slutsatsen att utbildning är det bästa receptet för att ta oss ur krisen och för att möta framtida kriser. 

- Vi behöver ett kunskapslyft 2.0. Det är med bättre kunskap vi kan möta framtiden. Inte med sämre löner och villkor, som verkar vara en vanlig replik vid förhandlingsbordet just nu, inledde TCO-ordförande Sture Nordh.

Den framtid vi ska möta kommer nämligen att se annorlunda ut mot det samhälle vi har idag, förklarade Hamish McRae, gästprofessor på Lancaster University och inbjuden till TCO:s jobbdag för att föreläsa om den nya globala ekonomin och dess konsekvenser för jobben.

Han ser framför sig det största maktskiftet i världen på 200 år, då Kina om knappt 20 år går om USA som världens ledande ekonomi. Indien klättrar upp till en tredje plats och Sverige finns inte ens med på listan. Först på sjunde plats återfinns ett europeiskt land - Tyskland.

- Vi blir äldre nu i Europa än någonsin i historien. Medan befolkningen i Kina och Indien är unga är vi gamla och det ger dem makt. Åldrandet medför också förändringar i värderingar och attityder.

Oljebrist

I Kina byggs en ny kraftstation var tredje dag. Törsten efter olja kommer att öka. Det finns geologer som menar att oljekällorna redan börjat sina, men även om oljebolagen, som hävdar att det finns gott om olja, har rätt, så kommer vi inom en överskådlig framtid få en värld som är oerhört orolig över miljön och energibristen, tippar McRae.
-  Vi måste vara medvetna om att våra idéer om hur samhället ser ut kommer att förändras.

- Utmaningen för oss i Europa är hur vi ska kunna fortsätta vara relevanta överhuvudtaget. I Kina har de samma teknologi som oss, de är lika smarta, lika utbildade och arbetar passionerat. Det enda vi kan göra är att bli smartare och bättre. Det finns bara ett ord - utbildning. Utbildning är allt, sade Hamish McRae.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.