Utbildning, utbildning och åter utbildning - flertalet av föreläsarna, och publiken, på TCO:s stora jobbdag drog slutsatsen att utbildning är det bästa receptet för att ta oss ur krisen och för att möta framtida kriser.
- Vi behöver ett kunskapslyft 2.0. Det är med bättre kunskap vi kan möta framtiden. Inte med sämre löner och villkor, som verkar vara en vanlig replik vid förhandlingsbordet just nu, inledde TCO-ordförande Sture Nordh.
Den framtid vi ska möta kommer nämligen att se annorlunda ut mot det samhälle vi har idag, förklarade Hamish McRae, gästprofessor på Lancaster University och inbjuden till TCO:s jobbdag för att föreläsa om den nya globala ekonomin och dess konsekvenser för jobben.
Han ser framför sig det största maktskiftet i världen på 200 år, då Kina om knappt 20 år går om USA som världens ledande ekonomi. Indien klättrar upp till en tredje plats och Sverige finns inte ens med på listan. Först på sjunde plats återfinns ett europeiskt land - Tyskland.
- Vi blir äldre nu i Europa än någonsin i historien. Medan befolkningen i Kina och Indien är unga är vi gamla och det ger dem makt. Åldrandet medför också förändringar i värderingar och attityder.
Oljebrist
I Kina byggs en ny kraftstation var tredje dag. Törsten efter olja kommer att öka. Det finns geologer som menar att oljekällorna redan börjat sina, men även om oljebolagen, som hävdar att det finns gott om olja, har rätt, så kommer vi inom en överskådlig framtid få en värld som är oerhört orolig över miljön och energibristen, tippar McRae.
- Vi måste vara medvetna om att våra idéer om hur samhället ser ut kommer att förändras.
- Utmaningen för oss i Europa är hur vi ska kunna fortsätta vara relevanta överhuvudtaget. I Kina har de samma teknologi som oss, de är lika smarta, lika utbildade och arbetar passionerat. Det enda vi kan göra är att bli smartare och bättre. Det finns bara ett ord - utbildning. Utbildning är allt, sade Hamish McRae.