Om ett drygt år löper Unionens och Sveriges Ingenjörers avtal på teknikområdet och med Industri- och kemigruppen ut. IF Metalls avtal med Teknikarbetsgivarna gäller ytterligare fyra månader - fram till sista januari året därpå.
Sedan mitten av 80-talet har arbetar- och tjänstemannafacken i industrin följts åt när det gäller underteckande av avtal. Unionens förhandlingschef Niklas Hjert säger att det pågår diskussioner mellan de olika facken inom industrin om att skapa stabila förutsättningar för lönebildningen.
- Det är ett odiskutabelt faktum att vi i tid ligger före de andra. Vi är en stor och viktig grupp på arbetsmarknaden och vi förväntar oss inflytande i nivå med detta. Och vi är också beredda att ta ansvar för detta på samma vis som vi gjorde i avtalsrörelsen tidigare i år, säger Unionens förhandlingschef.
Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe pekar på att tjänstemännen är drygt hälften av de anställda i industrin och att de står för bortåt 65-70 procent av lönekostnaderna för arbetsgivarna. Han säger också att arbetare och tjänstemän befinner sig på samma arbetsplatser och har samma ekonomiska verklighet.
- Om vi träffar ett avtal som är välbalanserat och rationellt med tjänstemännen så blir det märket, säger Anders Weihe.
För IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikälä är det inte alls självklart.
- För att ett avtal ska bli ett märke och en norm för den övriga arbetsmarknaden måste det accepteras av våra medlemmar och av de övriga LO-facken. Annars finns risken att de som kommer efter vill ha mer och att det första avtalet blir ett golv för de andra.
Veli-Pekka Säikälä säger att det är olyckligt att tjänstemännens avtalsdiskussioner ligger före IF Metalls förhandlingar, men säger sig inte se några tecken till splittring inom samarbetsorganisationen Facken inom industrin.
Unionens Niklas Hjert säger att det inte får bli någon tävlan mellan facken.
- Lönebildningen måste vara ett gemensamt ansvar. Arbetsgivarna och fackförbunden måste tillsammans komma fram till stabila förutsättningar för nästa avtalsrörelse. Det gynnar alla på arbetsmarknaden.
Arbetsgivarnas Anders Weihe tror att det kan bli som IF Metalls avtalssekreterare säger, men menar att det inte skulle bli bra om en facklig revirkamp bröt ut. IF Metall måste se till ekonomiska realiteter. Han hoppas att IF Metall ska agera klokt.
- Våra medlemsföretag måste inte bedriva sin verksamhet i Sverige, säger Anders Weihe.
Fakta
Facken inom industrin är ett samarbete för de fackföreningar som undertecknat Industriavtalet. Det är Unionen, Sveriges Ingenjörer och LO-förbunden IF Metall, Livs Pappers och GS.