- Vägen är lång och svår. Vi måste kommunicera med ST och med medlemmarna på Posten. Målet är att nå en ömsesidig överenskommelse, säger Leif Nicklagård.
Posten omvandlades från affärsverk till aktiebolag 1994 och genom aktiebolagsformen kan de anställda ses som privatanställda. Samtidigt gick Posten med i arbetsgivarorganisationen Almega. Fackförbundet ST organiserar i första hand tjänstemän i statlig verksamhet som myndigheter, affärsverk, högskolor, universitet och även statligt ägda bolag och statligt finansierade stiftelser.
När Posten blev aktiebolag fördes diskussioner mellan HTF och ST, men de ledde inte till någon förändring. Vid en liknande förändring inom Telia övergick avtal och medlemmar från ST till Sif.
Kjell Strömbäck är ordförande för ST:s avdelning på Posten med runt 4 000 medlemmar, vilket är bortåt 12 procent av de anställda på Posten. Han sitter också i ST:s förbundsstyrelse.
- Jag är irriterad på Unionen. Vi har 100 medlemmar som vi vill ska föras över till Unionen, men vi får inga reaktioner från Unionen. Om bara Unionen agerar får de ju 100 nya medlemmar, säger Kjell Strömbäck.
Det handlar om att Posten lagt ut ekonomiadministrationen på ett annat företag utanför Posten. Trots flera kontakter med Unionen får ST:s avdelning på Posten inga som helst reaktioner från Unionen. Kjell Strömbäck jämför med löneadministrationen som tidigare flyttats ut från Posten. Då flyttades utan problem medlemmarna över till HTF.
ST-ordföranden på Posten berättar att avdelningen diskuterat vilket fack de postanställda borde tillhöra. Ett argument mot ST-medlemskap har varit att organisationen sysslar med myndighetsfrågor i stor utsträckning. Diskussionerna har inte lett till någon förändring. Kjell Strömbäck konstaterar att det fungerat bra inom ST och så har avdelningen på Posten blivit kvar hos ST.
- Nu har jag lite svårt att uttala mig om vilket fack de postanställda ska vara med i. Jag kan helt enkelt inte ta ställning.