Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Unionen vill värva 4 000 på Posten

Unionen vill ta över fackförbundet ST:s medlemmar på Posten. Det handlar om 4 000 personer. Argumentet för att de ska vara medlemmar i Unionen är att de är privatanställda.
Det förklarar Unionens förbundssekreterare Leif Nicklagård, som också berättar att det än så länge bara handlar om en inriktning. Några kontakter har inte tagits med ST.
Göran Jacobsson Publicerad 14 maj 2008, kl 14:56

 

- Vägen är lång och svår. Vi måste kommunicera med ST och med medlemmarna på Posten. Målet är att nå en ömsesidig överenskommelse, säger Leif Nicklagård.

Posten omvandlades från affärsverk till aktiebolag 1994 och genom aktiebolagsformen kan de anställda ses som privatanställda. Samtidigt gick Posten med i arbetsgivarorganisationen Almega.  Fackförbundet ST organiserar i första hand tjänstemän i statlig verksamhet som myndigheter, affärsverk, högskolor, universitet och även statligt ägda bolag och statligt finansierade stiftelser.

När Posten blev aktiebolag fördes diskussioner mellan HTF och ST, men de ledde inte till någon förändring. Vid en liknande förändring inom Telia övergick avtal och medlemmar från ST till Sif.

Kjell Strömbäck är ordförande för ST:s avdelning på Posten med runt 4 000 medlemmar, vilket är bortåt 12 procent av de anställda på Posten. Han sitter också i ST:s förbundsstyrelse.

- Jag är irriterad på Unionen. Vi har 100 medlemmar som vi vill ska föras över till Unionen, men vi får inga reaktioner från Unionen. Om bara Unionen agerar får de ju 100 nya medlemmar, säger Kjell Strömbäck.

Det handlar om att Posten lagt ut ekonomiadministrationen på ett annat företag utanför Posten. Trots flera kontakter med Unionen får ST:s avdelning på Posten inga som helst reaktioner från Unionen. Kjell Strömbäck jämför med löneadministrationen som tidigare flyttats ut från Posten. Då flyttades utan problem medlemmarna över till HTF.

ST-ordföranden på Posten berättar att avdelningen diskuterat vilket fack de postanställda borde tillhöra. Ett argument mot ST-medlemskap har varit att organisationen sysslar med myndighetsfrågor i stor utsträckning. Diskussionerna har inte lett till någon förändring. Kjell Strömbäck konstaterar att det fungerat bra inom ST och så har avdelningen på Posten blivit kvar hos ST.

- Nu har jag lite svårt att uttala mig om vilket fack de postanställda ska vara med i. Jag kan helt enkelt inte ta ställning.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.