Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Unionen vill ha nytt lönesystem för callcenter

Callcenterbranschen tampas med dåliga löner och arbetsvillkor, och de anställda är starkt kontrollerade från morgon till kväll.
- Det är baksidan av de upphandlingar som företagen gör. De har oerhört små marginaler och priserna pressas på bekostnad av personalen, säger Annika Flaten, central ombudsman på Unionen.
Eva Karlsson Publicerad

Annika Flaten har läst Sanders berättelse om att de anställda kontrolleras från arbetsdagens början till dess slut och håller med om att upplevelsen kan vara stressande och integritetskränkande.

Arbetsgivaren mäter bland annat samtalskvalitet, antal besvarade samtal, kundnöjdhet och andel arbetstid fakturerad till kund.

- Om mätningen används konstruktivt och i kombination med coachning kan den vara till hjälp i den anställdas kompetensutveckling. Men annars kan den få motsatt effekt. 

Låga löner

Lönenivåerna är låga och Sander efterlyser att branschen tar hänsyn till utbildning och tidigare erfarenhet när man sätter lön. Som det nu är har han fått börja om från början när han anställts på ett nytt callcenter.

- Unionen har gjort särskilda satsningar på att få upp lägsta lönerna och vi fortsätter driva frågan. Vi försöker även titta på ett nytt lönesystem. Bonus eller prestationsbaserad ersättning får inte bli en för stor del av lönen. Det skapar osäkerhet. Ett bonussystem måste ha mål som är möjliga att nå och alla måste förstå förutsättningarna.

Den chef som i Sanders berättelse inte lyssnade på kvinnan som hade utsatts för sexuella trakasserier visar tydliga tecken på dåligt ledarskap, anser Annika Flaten. Men det finns avarter inom alla branscher.

Unga chefer utan rätt utbildning

- De flesta i branschen är unga, det är ofta deras första arbete och även cheferna är unga. Att jobba med unga ställer höga krav på ledarskapet men tyvärr får cheferna ofta bara utbildning i prestationsrelaterade uppgifter och sällan i mjuka ledarskapsfrågor, säger hon.

- Branschen måste få ett bättre rykte. Nu har de ett oförtjänt dåligt. Lika väl som det finns extremt dåliga företag så finns det väldigt många bra. Unionen driver bland annat frågan om auktorisation för att stärka callcenterbranschens seriositet och minska antalet lycksökare.

Fakta

Interna callcenter bedriver verksamhet inom ett företag och externa säljer tjänster på den öppna marknaden. Av cirka 100 000 årsanställda i Sverige arbetar 30 000 på externa callcenter. Genomsnittsåldern är 28 år. 60 procent är under 25 år. Unionen har drygt 10 000 medlemmar i branschen.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.