Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Unionen varslar om utökad konflikt

Unionen säger nej till bud från medlarna och varslar om utökade stridsåtgärder. Samtidigt vänder sig Unionen till Kommunal med en begäran om sympatiåtgärder.
Göran Jacobsson Publicerad 4 juni 2010, kl 10:03

- Det utökade varslet är riktat mot arbetsgivare som har samma fasoner som 30-talets brukspatroner genom att de aktivt försöker kringgå vårt första konfliktvarsel, säger Unionens biträdande förhandlingschef C-G Hjort.

Unionen reagerar på att Transportgruppen manar till strejkbryteri och på att Viking Line och Nobina arbetar för att göra Unionens första strejkvarsel verkningslöst. Enligt C-G Hjort beordrar Viking Line oorganiserade att göra de jobb som Unionens medlemmar kan komma att strejka på. Nobina agerar för att få Kommunals medlemmar att utföra de strejkutsatta arbetena.

Igår sa dessutom Unionens förbundsstyrelse nej till ett avtalsbud från medlarna. Skälet till det handlar framför allt om skrivningarna om de delade arbetspassen. C-G Hjort säger att de föreslagna reglerna skulle sätta alldeles för stor press på den enskilde. Unionen vill ha avtalsbestämmelser som gör parterna mer jämställda. Unionen anser dessutom att medlarförslaget inte riktigt når upp till märket när det gäller löner.

Arbetsgivarna sa ja till medlarbudet och i ett pressmeddelande betecknar de fackets nej som obegripligt.

Just nu pågår intensiva kontakter mellan parterna och medlarna för att försöka komma överens innan det första strejkvarslet utlöses klockan 14 på måndag. Det rör sig om en strejk för runt 100 Unionenmedlemmar på Stena Line, Viking Line, Tallink Silja, Busslink och Nobina.

Det nya varslet rör runt 50 personer på Viking Line och på Nobina. Om inte parterna kommer överens börjar den strejken den 15 juni.

C-G Hjort berättar också att Unionen nu vänder sig till fackförbundet Kommunal med en begäran om sympatiåtgärder.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.