
"Det är tragiskt och helt förkastligt att anställda på 2000-talet i ett land i västvärlden inte har möjlighet att organisera sig fackligt på Europas största flygbolag. Det är fullständigt orimligt att ett stort bolag beter sig på detta sätt. Det rimmar mycket illa med det vi vill bygga tillsammans i Europa och våra svenska värderingar", säger Cecilia Fahlberg i ett pressmeddelande.
Hon lyfter det som positivt att piloter anställda av Ryanair istället organiserat sig i ett anonymt nätverk, som driver sina frågor gentemot arbetsgivaren. "Det är förhoppningsvis ett steg i rätt riktning för rätten att organisera sig."
Vid en presskonferens som hölls i dag framhöll Ryanairs vd Michael O'Leary att det inte alls råder något förbud mot att ansluta sig till facket, men medgav samtidigt att irländsk lag tillåter företag att låta bli att förhandla med facken, en linje Ryanair konsekvent har hållit.
"Vi ser överlag en våldsam prispress i flygbranschen som leder till att det är billigt att flyga. Som resenär har du ett medvetet val att göra mellan bolag där personalen har rimliga arbetsvillkor och andra som inte har det. Alla bolag pressas hårt, men Ryanair saknar motsvarighet i sin antifackliga linje", säger Cecilia Fahlberg i pressmeddelandet.
Där framkommer också att Unionen arbetar på internationell nivå inom transportfederationerna för att komma till rätta med missförhållandena inom flygbranschen.