78 procent av alla ledamöter i bolagsstyrelser är män enligt de färskaste siffrorna. Det är ändå en betydligt mindre andel än 2002, då dåvarande jämställdhetsminister Margareta Winberg hotade bolagen med lagstiftning om kvotering om de inte skärpte sig och fixade in åtminstone en fjärdedel kvinnor på egen hand. De efterföljande åren mer än fördubblades antalet kvinnor i styrelserna även om ordförandeposterna och vd-posterna fortfarande var och är tingade för männen.
Men sedan försvann hotet och kvinnornas intåg i styrelserna slog av på farten. TCO bekymras över den långsamma utvecklingen men säger nej till kvotering.
- Vi är jätteoroliga för att staten ska lägga sig i och bestämma vem som ska sitta var. Vi är stenhårt emot allt som har med lagstiftning att göra. Men vår inställning är inte skriven i sten, särskilt inte om företagen inte skärper sig, säger Sture Nordh, TCO:s ordförande.
Däremot saknar han hotet om kvotering från regeringen eftersom det enligt honom hade effekt. Han anser att det borde finnas ett färdigt och utrett lagförslag att skrämma företagen med.
För TCO:s egen del behövs dock inget hot - hela 64 procent av alla ledamöter i fackförbundsstyrelserna inom TCO och hälften av förbundsordförandena är kvinnor.
- Det vore en skam för oss på TCO om vi inte lyckas ha en bra könsfördelning i facket och företagen borde begripa att de förlorar massor i kompetens på att inte ha kvinnor i styrelserna, säger Sture Nordh.
De statliga bolagen är något bättre än de privata på att hitta kvinnor till sina styrelser, men även där finns det skevheter. Enbart fyra av 19 statligt helägda bolag har en jämställd ledningsgrupp och blott sex har en verkställande direktör som är kvinna, visar en färsk undersökning av fackförbundet ST.
Ledarna beslutade på sin kongress häromveckan att de inte har råd att välja bort halva befolkningen och därför tänker driva frågan om könskvotering till börsbolagens styrelser.
Unionen har ännu inte fattat något beslut om hur man ska förhålla sig till kvotering.
- Vi håller frågan levande men den är inte färdigdiskuterad, så för dagen har vi ingen åsikt, säger Peter Hellberg, förste vice ordförande i Unionen.
Unionens expert på mångfaldsfrågor, Shadé Jalali, har dock en personlig åsikt:
- Det handlar inte om kvotering, utan om positiv särbehandling, det vill säga att ta in kvinnor som har likvärdig kompetens som männen. Att prata om kvotering är egentligen att nedvärdera kvinnors kompetens, säger hon.
Svenskt Näringliv anser att en kvoteringslag, som den som trädde i kraft 2005 för de privata företagen i Norge, skapar problem. Bland annat drar man en rapport slutsatsen att kvoteringskravet fått fler norska företag än tidigare att lämna börsen.