Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Unionen satsar på e-demokrati

Nästa år i oktober håller Unionen sin andra kongress. Men redan den sista januari ska motionerna vara inlämnade. Den här gången kan den som vill skicka in sitt förslag via webben.
Linda Svensson Publicerad 23 november 2010, kl 13:16

Kongressen är Unionens högst beslutande organ. Delegater från hela landet samlas vart fjärde år för att dra upp riktlinjerna för förbundets arbete och välja ny förbundsstyrelse.

En viktig beståndsdel i förbundets planer för verksamheten är motioner till kongressen. Alla medlemmar kan föreslå till kongressen.

Inför kongressen 2011 har Unionen beslutat förenkla demokratin. Från den 9 december kan den som vill skicka in sin motion via webben.

- Det har sin grund i en motion som kom in förra kongressen, där man ville öppna upp lite mer för att öka demokratin. Vi får större öron på det här sättet, säger Cecilia Gåije, demokratisekreterare på Unionen.

Kongressen beslutar om ekonomi, handlingsprogram och plattformar.

- Det är ganska breda penseldrag. En motion till kongressen ska sikta på målet. Vad vill vi åstadkomma?

Hur målen ska uppnås är mer en del av det löpande arbetet i förbundet.

Redan nu kan den som har synpunkter på Unionens verksamhet, politik eller inriktning gå in på Försnack, ett forum för att dela med sig av sina tankar, och förhoppningsvis kunna debattera dem.

- Det är ett helt öppet forum där man kan lämna idéer om Unionens framtid. Vi hoppas också att vi kan hjälpa till att formulera användbara motioner utifrån inlägg där, säger Cecilia Gåije.

Fakta

Läs mer på
www.unionen.se/kongress2011

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.