Förslaget, som ska resultera i en alkohol- och drogpolicy för Unionen, kommer från förbundets arbetsmiljöexperter men är också grundat på diskussioner som förts i förbundsstyrelsen.
Policyn är tänkt att fungera som en plattform för hur Unionen ska agera på området framöver.
Enligt lag ska det finnas en alkohol- och drogpolicy på varje arbetsplats.
- I policyn ska bland annat framgå vad som gäller ifråga om representation och alkohol på arbetsplatsen liksom hur arbetsgivaren hanterar receptfria läkemedel som erbjuds på arbetsplatsen, anser vi, säger Margareta Karlsson, arbetsmiljöexpert på Unionen.
Om alkohol- och drogtester ska genomföras ska det först ha förhandlats om och vara väl förankrat på arbetsplatsen, oavsett anledningen till testerna.
- I ett avtal ska exempelvis framgå på vilka villkor tester får göras och vem som får göra dem, hur resultatet hanteras och vilka rutiner man har för förvaring och makulering av testresultatet. Och de här rutinerna ska också vara väl kända bland personalen, säger Margareta Karlsson.
Enligt förslaget ska Unionen acceptera generella alkohol- och drogtester på anställda som har säkerhetsklassade arbeten.
Riktade tester på enskilda ska endast få göras om det finns en skälig misstanke om att någon är påverkad på jobbet. Och i så fall endast om de görs i rehabiliteringssyfte och om en läkare och individen kommit överens om det.
I första hand är det viktigt med det förebyggande arbetet på arbetsplatserna, liksom att det finns regler om hur påverkade anställda tas om hand och får möjlighet till rehabilitering, påpekar Margareta Karlsson.
Är alkohol- och drogtester ett stort problem på arbetsplatserna i dag?
- Det jag främst känner stor oro över är att man inte hanterar testerna på ett seriöst sätt. I dag finns mängder av drogtester att köpa på internet utan kvalitetsgaranti och sedan är också frågan vem som äger resultatet, som kan användas fel. Och varken arbetsgivare eller arbetstagare har koll på vad som gäller eftersom det saknas en tydlig lagstiftning om det.
- Men man ska inte tro att de här testerna är lösningen, att "nu testar vi och så vet vi". De är onödiga om man har ett bra förebyggande och rehabiliterande arbete.
Unionens styrelse ska ta ställning till förslaget senast i augusti.