Daniel Lind tycker att det finns flera förslag i regeringens budget som gagnar Unionens medlemmar. Den 1 juli nästa år sänks avgiften till a-kassan med 50 kronor, dessutom kan nya medlemmar i a-kassan kvalificera sig till inkomstbaserad ersättning på sex månader i stället för tolv som i dag.
- Det kommer att göra det mer attraktivt att vara med i a-kassan. Det är ett steg i rätt riktning, men kommer inte att leda till att de 500 000 som lämnat a-kassesystemet återvänder.
Ytterligare en positiv reform i budgeten är att brytpunkten för att betala statlig inkomstskatt höjs från 28 400 till 31 700 kronor, enligt Daniel Lind,
- Många av Unionens medlemmar ligger i det inkomstskiktet. Det ger en ökad individuell belöning av arbetet samtidigt som utbildningspremien stiger.
Även sänkningen av bolagsskatten ser Daniel Lind positivt på.
- I en globaliserad värld där andra länder sänker sina bolagsskatter blir det svårt för Sverige att inte också göra det. Det kommer att gynna näringslivet och förhoppningsvis också våra medlemmar.
Det är framförallt två delar i budgeten som Daniel Lind tycker är mindre bra. Ett är skattesystemet som görs alltmer svåröverskådligt.
- Regeringen har förstärkt tendensen att bryta upp skattesystemet med särregler och undantag. Man borde lägga fram en utredning för ett skattesystem som är likformigt, transparent och rationellt.
Daniel Linds kanske allvarligaste kritik går ut på att regeringen underskattar konjunkturnedgången, detta trots att tillväxtsprognosen för de närmaste åren nu justerats ned.
- Det finns en risk att 2009 och 2010 blir svagare än regeringen förutspått. Blir konjunkturnedgången kraftigare blir också arbetsmarknaden svagare. De som nu förlorar jobbet är de som har svagast ställning. Det finns en risk att de hamnar utanför permanent i och med den begränsade arbetsmarknadsutbildningen. Frågan är också på sikt hur vi skapar en kompetensutveckling för yrkesverksamma, inte minst i små och medelstora företag. I detta avseende saknar budgeten kloka tankar.