Var femte ungdom har i dag låg ekonomisk standard, jämfört med var tionde i början av 2000-talet. Särskilt utsatta är ensamstående unga med barn, av dem har 63 procent låg ekonomisk standard och deras situation har försämrats mycket kraftigt under 2000-talet. Ungdomsstyrelsens rapport visar att av dem som får socialbidrag är hela 40 procent mellan 18 och 29 år.
- De flesta unga i Sverige har det bra och lever under goda villkor. Men det finns oroande tendenser, framför allt när det gäller ungas ekonomi. Särskilt illavarslande är det att försämringarna sker i en tid då Sverige tycks vara på väg in i en lågkonjunktur. Konjunkturförsämringar slår ofta särskilt hårt mot unga, säger Per Nilsson, generaldirektör på Ungdomsstyrelsen.
Arbetslösheten bland unga har minskat, nedgången har varit ungefär lika stor bland tjejer och killar. Andelen långtidsarbetslösa unga, de som varit arbetslösa i mer än 100 dagar, har dock ökat kraftigt under samma tidsperiod.
Undersökningen visar också allt fler unga är så sjuka att de inte kan arbeta. För befolkningen i stort minskar andelen med sjukpenning mellan 2006 och 2007, undantaget är de yngre, under 25 år, där andelen ökade. Liknande tendenser syns i andelen som har eller nybeviljades sjuk- och aktivitetsersättningar.
Statistiken visar att arbetsolyckor med sjukfrånvaro ökar bland unga män. Den nedåtgående trenden, som setts sedan 2002, tycks bruten. En del av förklaringen till uppgången är troligen att unga män i större utsträckning än tidigare nyanställts inom områden med höga risker som till exempel i byggbranschen och tillverkningsindustrin.
Unga anmäler däremot arbetssjukdomar i betydligt lägre grad än övriga åldrar. Sedan början av 2000-talet har andelen anmälda arbetssjukdomar minskat med drygt 40 procent för de unga kvinnorna respektive med knappt 50 procent för de unga männen.
Andelen ansökningar om betalningsförelägganden för unga från Kronofogden ökar, liksom andelen ansökningar om vräkningar. Likaså ökar antalet unga med skulder. Den genomsnittliga skulden för de unga mellan 18 och 25 år som finns i Kronofogdens register är 19 500 kronor. Skulderna verkar vara en följd av konsumtion snarare än av investeringar.
- Att tidigt hamna i Kronofogdens register och vara skuldsatt påverkar unga väldigt negativt. Många av de unga som berörs har inte ens hunnit komma ut på arbetsmarknaden. Betalningsanmärkningar påverkar ungas livsvillkor långt upp i åldrarna och försenar möjligheterna att leva ett självständigt liv, säger Per Nilsson.
Rapporten indikerar att tjejer och killar är olika utsatta inom olika områden. Tjejer har en sämre situation när det gäller psykisk hälsa, arbetssjukdomar, inkomst, ekonomiskt bistånd och ersättningar för nedsatt arbetsförmåga.
Killar blir i högre grad utsatta för och deltar i brott, fler vårdas på sjukhus och dör till följd av våld. Deras situation är sämre än tjejernas även vad gäller arbetsolyckor, betalningsföreläggande, skulder och vräkningar samt långtidsarbetslöshet.