Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Unga säljare har flest problem

Bland sommarjobbarna är det säljarna som har flest problem. Många gånger handlar det om att provisionslönen inte ger särskilt hög ersättning.
Göran Jacobsson Publicerad 10 augusti 2010, kl 11:43

Det berättar Britta Gustafsson på TCO:s Sommarjobbsexperten, där unga med problem på sommarjobbet kan få hjälp. Hon säger att det är vanligt att arbetsgivarna inte berättar hur låg lönen kan bli om den sommarjobbande säljaren inte lyckas så bra.

- Det borde vara en bra blandning av grundlön och provision för att det ska fungera, säger hon.

Problemen rör framför allt dem som arbetar med telefonförsäljning och med försäljning på gator och torg.

Det är tredje sommaren för Sommarjobbsexperten. I år har antalet som hört av sig ökat kraftigt. Hittills har 710 personer hört av sig på telefon eller mejl. Det är mer än dubbelt så många som hela första sommaren och betydligt fler än förra året.

- Jag tror inte ökningen uttrycker att det blivit sämre utan det handlar om att Sommarjobbsexperten är så ny, säger Britta Gustafsson.

Samtidigt ser hon ett hårdare klimat för dem som har sommarjobb. Antalet feriearbeten är färre och arbetsgivarna kommer undan med mer.

I början av sommaren handlade flest samtal till Sommarjobbsexperten om löneanspråk och nu handlar alltfler frågor om hur lönen ska räknas ut.
Ett vanligt problem rör anställningskontrakten som kan vara svåra att förstå. Många gånger har den anställde missat att se till att arbetets omfattning i timmar finns reglerat i kontraktet. En effekt kan då bli att den som ska ringas in vid behov inte alls har fått arbeta och då inte heller tjänat några pengar.

- Snart kommer efterspelen och då får vi veta om det har blivit svårare att få ut lönen jämfört med tidigare år, säger Britta Gustafsson.

Sedan länge har LO en hjälptelefon för sommarjobbande ungdomar. Enligt Dagens Nyheter har LO:s hjälptelefon i år fått ta emot mycket fler samtal än tidigare. Bland dem som ringer är det vanligaste problemet att de fått provjobba utan betalning.

- Det är inte så vanligt i våra branscher, säger Britta Gustafsson hos TCO.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.