Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Två Unionenmedlemmar hemma på grund av strejken

På de flesta håll berörs inte Unionens medlemmar av Pappers strejk. Men på Billerudsägda Skärblacka har två Unionenmedlemmar lagt ned sina arbeten.
Rickard Jakbo Publicerad

- Vi har två medlemmar som jobbar på Pappers avtalsområde, och de är också uttagna i strejk,  säger Helen Gustafsson som är ordförande på pappersbrukets Unionenklubb.

Det handlar om personer som vill vara Unionenmedlemmar trots att de jobbar inom Pappers kollektivavtalsområde. Formellt sett är de inte uttagna i strejk, eftersom ingen har beordrat dem att vara hemma. Vad som hänt är att de lyssnat på de fackliga råden om att inte gå till sina arbeten under den tid då deras arbetsuppgifter är satta i blockad.

­- Rådet är att respektera blockaden, annars leder det till jobbiga diskussioner om strejkbryteri, säger Bo Hallberg på Unionens avtalsenhet.

En knepig fråga handlar om vem som ska ersätta medlemmarna för utebliven lön.

- Det har vi inte utrett ännu, men på något sätt ska det lösa sig, säger Helen Gustafsson.

För Unionenklubbarna gäller annars neutralitet i konflikten, vilket i korthet innebär att ingen tjänsteman får ta över de strejkande pappersarbetarnas arbetsuppgifter. Om det råder tveksamhet kring vad som är sådana uppgifter har Pappers tolkningsföreträde.

- Våra arbetsuppgifter löper på som vanligt. Det har gått lugnt och städat till. Det som är annorlunda är att vi måste gå in till bruket på det ställe där strejkvakterna har sin kontroll, säger Helen Gustafsson.

Även på Stora Enso Skogshall har maskinerna stannat, vilket är en ovanlig situation.

- De flesta av oss har inte varit med om en strejk. Det är en del frågor om vad som gäller. Men strejken påverkar inte vårt arbete, säger Raimo Kuusinen som är ordförande för Unionenklubben på Stora Enso Skogshall.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.