Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Två modiga fick visselpipa

Förra årets Kollegapristagare Peter Magnusson fick i dag ett nytt pris för sitt mod. Tillsammans med Karin Törnqvist, som i höstas larmade om allvarliga missförhållanden inom Göteborg Energi, fick han Årets visselpipa, som delas ut av Transparency International Sverige.
Johanna Rovira Publicerad

Peter Magnusson och Karin Törnqvist har mer gemensamt än att de båda fick Årets visselpipa för att de larmat om oegentligheter på sina respektive arbetsplatser. De står båda utan jobb idag på grund av sitt civilkurage, men ändå ångrar ingen av dem beslutet att vissla.

- Inte en minut. Det var inget val - om jag inte gjorde något skulle jag bli medskyldig i soppan, säger Karin Törnqvist, konsulten som förgäves försökte uppmärksamma sina chefer på brister i ett avtal samt att en annan konsult skodde sig på skattebetalarnas bekostnad.

- Jag är glad i dag att jag visslade och jag vägrar låta mig knäckas. Att få Kollegapriset förra året var ett kraftigt lyft i kragen som hjälpte att inte bli rättshaverist, säger Peter Magnusson, som varit arbetsbefriad från sin tjänst på Södertälje sjukhus sedan han visslade och nu väntar på ett avgörande i Arbetsdomstolen.

Båda menar att det kan hända saker och att det är mänskligt att göra fel, men det är hur deras arbetsgivare hanterat situationen när de fått vetskap om felen som gör de båda pristagarna förbannade.

- Det är mänskligt att förneka och försvara, men att som chef inte ta itu med problemen är tjänstefel. Istället för att erkänna målar man över - i grunden handlar det om brist på respekt, säger Karin Törnqvist.

Fotnot: Kollegapriset för 2010 delas ut i morgon.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.