Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Tusan, jag är överförsäkrad

Företag som Ryan Air och El-giganten tjänar stora pengar på att sälja försäkringar kopplade till sina produkter. I flera fall tjänar de faktiskt mer på sina försäkringar och krediter än på varorna de egentligen säljer.<br /><br />
Publicerad
För oss kunder innebär detta givetvis extra kostnader - som i många fall är helt onödiga. Faktum är att vi köper onödiga extraförsäkringar för miljontals kronor varje år och jag har minsann bidragit med min beskärda del. Trots att jag i många fall är ekonomiskt medveten och rent av fiffig är jag när det gäller försäkringar en medelsvensson på ett alls icke smickrande vis.
Att inte ha koll på sina försäkringar är nämligen högst normalt. De flesta av oss har helt enkelt noll koll. Jag har bara en vag aning om vilket försäkringsskydd jag, Lisa, mina barn, vårt hem och vår hund har. Detta gör givetvis mig och alla olyckliga i samma båt till lätta offer för onödiga försäkringar.
Onödiga inte minst för att hemförsäkringen täcker det mesta. Och visst har jag hemförsäkring och visst vet jag att den täcker mycket - men hur mycket? Kanske bäst att köpa en extraförsäkring för bilhyran, resan, kameran - man kan aldrig vara för säker.
Jo, det kan man. Tro mig - man kan som jag, vara överförsäkrad. Ta bara min senaste resa, flyg med Ryan Air, då jag trots att jag betalade med kort och vet att min hemförsäkring förmodligen skyddar mig alldeles tillräckligt, köpte den där förbenade extraförsäkringen. Se där, 260 kronor i sjön någonstans mellan Norge och Skottland. Tro mig, det finns en hel del pengar att tjäna på att kolla upp vad våra hemförsäkringar faktiskt täcker.
Vi är många som köper en dyr extraförsäkring från resebolagen helt i onödan. Men är det inte småpengar det handlar om? Nej, en enda resa för en familj på fyra kan bli tvåtusen kronor dyrare på ren okunskap om vilket skydd man redan har. Jag vet för jag vet inte. Alltså, jag vet att det är så för jag har själv köpt en resa till Mallorca med tillhörande försäkring som jag i gammal dålig stil inte alls behövde.
Hemförsäkringen skyddar på resor under 45 dagar. Hur skyddet är utformat skiljer sig lite från försäkring till försäkring men alla bolag brukar täcka sjukvård utomlands och hemtransport. Dessutom ingår snudd på alltid överfallsskydd, ansvarsskydd och rättsskydd för hela din familj. Många banker erbjuder dessutom en reseförsäkring om du betalar resan med ett kort från banken. Även detta skydd gäller för hela familjen. Om du fortfarande känner dig lite osäker bör du veta att inom EU har du gratis akutsjukvård om du har med dig det Europeiska Sjukförsäkringskortet.
Även elektronikhandelns produktförsäkringar är i många fall onödiga om du har en hemförsäkring med tillhörande allriskförsäkring. Du har en hel rad olika garantier om varan du köpt skulle sluta fungera, konsumentköplagen inte minst. Du har rätt att klaga eller reklamera varan upp till tre år efter köpet. Garantin är också viktig. Du har oftast upp till ett eller två års garanti på varor du köper. Men oavsett om du får garanti eller inte gäller konsumentköplagen. Har du dessutom Allriskförsäkringen, en så kallad "drulleförsäkring", så täcker den bland annat plötsliga och oförutsedda händelser.
Grundtipset är alltså: kolla upp vad din hemförsäkring täcker, se till att du har drulleförsäkring och betala resan med kort. Det tjänar du på - det försäkrar jag.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.