Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Tre frågor till...

Håkan Isaksson, generalsekreterare för Svenska Livräddningssällskapet.<br />Hur många människor brukar drunkna under sommaren?<br />
Publicerad
Förra året drunknade 62 människor under de tre sommarmånaderna, det är fem färre än året före. Av dem dog 21 vid badolyckor och 18 vid fritidsbåtsolyckor. Under semestertider är troligen alkoholen en stor orsak till många olyckor. Det är lite av detektivarbete att få fram siffrorna, för en del av det som kan se ut som drunkningsolyckor är i själva verket mord eller självmord.
Har simkunnigheten minskat?
- Nej snarare tvärtom, den blir bättre och bättre. Vi gjorde en undersökning år 2003 och det visade sig att 71 procent av lågstadieeleverna, 83 procent av mellanstadieeleverna och 94 procent av högstadieeleverna kunde simma. Men det är förfärande att cirka 7 000 barn inte kan simma och riskerar att drunkna om de faller i vattnet.
Vad gör ni åt detta?
-Vi initierar simskolekurser som riktar sig till sexåringar samt vuxna i områden av låginkomstkaraktär och med hög invandrartäthet - där är simkunnigheten lägst. Sen jobbar vi med att göra baden tryggare och så har vi tillsammans med lärarna något vi kallar Barnens Livräddningsskola.


Cancer allt vanligare


Cancer i olika former blir en allt vanligare sjukdom i Sverige. Orsakerna är flera. Vi får en allt äldre befolkning, rör oss mindre och äter sämre, och så har de dignostiska metoderna förfinats. År 2003 upptäcktes dubbelt så många fall som 1970. Den vanligaste cancerformen bland män är prostatacancer och bland kvinnor bröstcancer. De cancerformer som ökar mest är tjocktarmscancer och hudcancern malignt melanom.
(Källa: Netdoktor.se)


Unga kvinnor går lätt in i väggen


En ny studie, som Alecta presenterar, visar att unga kvinnor i karriären allt oftare går in i väggen. Mellan år 2000 och 2004 ökade antalet långtidssjukskrivna bland dem som hade en månadslön över 25 000 kronor med 326 procent. För kvinnor som tjänade mindre var ökningen 56 procent. Kvinnor är dubbelt så mycket långtidssjukskrivna som män.
Orsaken anser forskarna vara att karriärkvinnorna jobbar för mycket, har en strävan efter perfektionism och har en bristande jämställdhet hemma. Andra skäl anges vara ökningen av utländska ägare och därmed chefer med andra företagskulturer. Även rädslan för att byta jobb när man inte trivs anses påverka sjukskrivningarna.
(Källa: Alecta)

Så lyckas friskvården

För att ett friskvårdsprojekt ska vara framgångsrikt bör följande principer gälla:
- aktiviteten ska kunna genomföras av alla i gruppen.
- intensiteten ska vara låg inledningsvis.
- enkla motionsformer.
- låga krav på kunskaper.
- skaderisken ska vara låg.
- regelbundenhet erhålls om aktiviteten anpassas till vardagslivet.
- ledarledd aktivitet är att föredra i början.
- hänsyn ska tas till kulturella skillnader.
(Källa: Suntliv.nu)


Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.