Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Tjänstemän villiga diskutera las

PTK:s förhandlingsledare Niklas Hjert anser, liksom LO och Svenskt Näringsliv, att det är värt att åter fundera över om det är möjligt och önskvärt att förändra lagen om anställningsskydd.
Niklas Hallstedt Publicerad

Ett förändrat las var en av huvudpunkterna i diskussionerna kring ett nytt huvudavtal som havererade för runt ett år sedan. Då krävde arbetsgivarna att kompetens och skicklighet, inte anställningstid och tillräckliga kvalifikationer skulle vara avgörande för vilka som skulle få behålla jobbet vid neddragningar. Det kravet kunde inte PTK och LO ställa upp på.

Men vid en konferens på SNS, Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, på torsdagen togs tråden upp på nytt. Enligt Dagens Nyheter ville LO:s avtalssekreterare Per Bardh att fack och arbetsgivare ska gå igenom de problem som finns med de nuvarande reglerna. Svenskt Näringslivs vice vd Christer Ågren ska ha lämnat sitt stöd till förslaget.

Niklas Hjert, ordförande för PTK:s förhandlingschefsgrupp, säger för sin del att "inom PTK tycker vi det här är angelägna frågor". Samtidigt varnar han för att enbart titta på exempelvis turordningsreglerna i las. I samband med förhandlingarna om ett nytt huvudavtal ingick bland annat fackliga förslag om kompetensutveckling, stöd för att få nytt jobb och rehabilitering.

- Anställningsskyddet består av flera olika delar. Man kan inte rycka loss en del i det här regelverket, det måste diskuteras i sin helhet. Självklart är det viktigt att det finns ett skydd för de anställda som omöjliggör godtycke. Man måste se på tryggheten och möjligheten att få nytt jobb som helhet. Det är det som är viktigt för individen.

Niklas Hjert är också skeptisk till att hämta stöd i det som hänt tidigare. En del av diskussionen på SNS utgick ifrån Svante Nycanders bok "Sist in, först ut. Las och den svenska modellen". Nycander förespråkar bland annat en form av förliknings- och skiljeförfarande genom en nämnd för att lösa turordningstvister. Enligt honom fungerade ju tvistelösning bra innan las kom till 1973.

- Det är viktigt att blicka framåt. Att rycka loss något som funnits tidigare ur sitt sammanhang och lyfta fram det i dagens arbetsmarknad är inte givet ett fungerande recept. Men formen för hur man löser de här frågorna är oväsentliga. Det viktiga är att vi tar oss an dem, säger Niklas Hjert.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.