Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Teknikföretagen vill diskutera nytt industriavtal

Efter valet ska parterna inom industrin diskutera någon slags ersättare för Industrivavtalet. Frågan är dock om de kan komma fram till något meningsfullt resultat, eftersom de redan är överens.
Göran Jacobsson Publicerad

Det var i slutet av april som arbetsgivarna i Teknikföretagen sa upp Industriavtalet. Som skäl angav de att lönebildningen i allt mindre utsträckning skett utifrån industrins intressen samt LO:s satsning på jämställdhetspotter i de två senaste avtalsrörelserna.
Uppsägningen överraskade både facken och de andra arbetsgivarorganisationerna som undertecknat Industriavtalet.

- I ett litet exportberoende land som Sverige måste den internationellt konkurrensutsatta sektorn styra lönebildningen. Det måste vi komma tillbaka till. Om vi inte gör det får vi kostnadskris och löneinflation, säger Anders Weihe, Teknikföretagens förhandlingschef.

Hans uppfattning är att andra branscher än industrin fått alldeles för stort inflytande över lönerna i Sverige. Även LO:s jämställdhetspotter får kritik av Weihe.

- Alla är överens om att män och kvinnor som gör samma arbetsuppgifter lika bra ska ha samma lön. Men nu ska även kvinnor som har andra arbetsuppgifter än männen i industrin ha lika lön. Det är inte förenligt med marknadsekonomin. Det handlar snarare om någon slags planekonomi, säger Teknikföretagens förhandlingschef.

Anders Weihe kan inte säga om de kommande diskussionerna med facken ska leda till en utveckling av Industriavtalet, något som ersätter det eller något helt annat. Han pekar dock på att både fack och arbetsgivare är betjänta av att ha regler för förhandlingarna, som att alla krav i avtalsförhandlingarna ska presenteras till ett visst datum och att strävan är att bli färdiga med ett nytt avtal innan det gamla löper ut. Men framför allt handlar det om att industrin ska vara löneledande och sätta märket för hela den övriga arbetsmarknaden.

Anders Weihe är fylld av liknelser. Han jämför med en familj och säger att barnen inte kan göra av med mer pengar än föräldrarna tjänar. När bilden av svenska ekonomi är en bil så säger han att hjulens hastighet helt bestäms av motorn.

För Unionens förhandlingschef Niklas Hjert finns inga motsättningar med arbetsgivarna i Teknikföretagen om principerna för märket.

- Vår inställning är att det är självklart att den konkurrensutsatta sektorn sätter märke för lönebildningen. Det är en modell som fungerat väl, säger han.

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä tycker Teknikföretagens uppsägning av Industriavtalet var konstig, men han antar att det är arbetsgivarnas försök att skaka om och få till stånd en debatt.

- Vi håller med Teknikföretagen om att industrin ska vara lönenormerande. Det har vi diskuterat med de övriga LO-förbunden och fått acceptans för, säger han. Däremot påpekar han att IF Metall tycker att vissa grupper ska kunna få större lönepåslag än andra. När det gäller LO:s jämställdhetspotter har IF Metall en del invändningar mot den konkreta utformningen.

Uppenbarligen är fack och arbetsgivare inom industrin överens om hur lönerna ska styras i Sverige. Arbetsgivarna i Teknikföretagen vänder sig mot hur fack och arbetsgivare i andra branscher agerar. Men dessa förhandlar inte Teknikföretagen med. Så frågan är vad de kan uppnå med nya diskussioner om Industriavtalet.  

- Det är en bra fråga. Det går inte på annat sätt än att vi skapar en bred förståelse  för hur svensk ekonomi hänger ihop, säger Anders Weihe.

Han tror inte på att lönerna ska bestämmas i mer centrala förhandlingar för hela den privata sektorn. Han tror inte heller på att Teknikföretagen ska göra anspråk på att bestämma över de andra branscherna. Istället handlar det om att förklara och försöka få förståelse.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.