
Organisationen Picum arbetar för att förbättra papperslösas sociala rättigheter. Nyligen gjorde man en jämförelse mellan elva EU-länder. I den delar Sverige (och Österrike) på bottenplaceringen. Länder som Spanien, Italien och Belgien har lagar som ger papperslösa fri eller subventionerad hälso- och sjukvård.
TCO:s ordförande Sture Nordh deltar i uppropet. Där hävdas att ett nytt lagförslag skulle innebära en försämring jämfört med nuvarande bestämmelse.
Försämring på vilket sätt, Sture Nordh?
- Tidigare reglerades frågorna om hälso- och sjukvård för papperslösa i en överenskommelse med landstingen. Nu ska det bli en lag som exkluderar grupper där det tidigare kunde tolkas så att de omfattades. Med det nya lagförslaget skärps också det yrkesetiska dilemma som vårdpersonal hamnar i.
Är det främst för Vårdförbundets medlemmar som du agerar i den här frågan?
- Det är Vårdförbundet som har riktat TCO:s uppmärksamhet på frågan. Men viktigaste anledningen till att jag agerar är TCO:s grundläggande värderingar om alla människors lika värde. Utsatta människor ska inte förvägras rätt att få vård.
Ofta läser vi om hur bristande resurser i vården gör att folkbokförda får vänta på cancerbehandlingar och nödvändiga operationer. Om uppropet får gehör kanske väntetiderna blir ännu längre?
- Sverige har råd att behandla alla som behöver vård på ett värdigt sätt. Om papperslösa utan rädsla kan söka vård i ett tidigt skede blir deras vårdbehov mindre, tar kortare tid och kräver mindre resurser.
En annan följd kan bli att vårdkostnaderna ökar så avsevärt att skatterna måste höjas. Vad tycker TCO:s medlemmar om det?
- Erfarenheter från Stockholms läns landsting visar att kostnaderna för vård av asylsökande minskade när man lättade på regelverket. Tidigare vård gav lägre kostnader. Inget tyder på att skattehöjningar skulle bli en automatisk följd av rimliga rättigheter för papperslösa. Jag är faktiskt övertygad om att de flesta vill stå för medmänsklighet, även om det betydde något öre på skatten.