Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

TCO varnar för a-kassedöd

Mer än var tredje arbetslös får leva på mindre än existensminimum. Det skriver TCO i en ny rapport som levererar förslag på hur a-kassorna ska räddas från konkurs och arbetslösa ur fattigdom.
Johanna Rovira Publicerad

A-kassan, en försäkring i fritt fall, heter en ny TCO-rapport som radar upp de försämringar som skett i arbetslöshetsförsäkringen. En försämring som bland annat lett till att närmare en halv miljon lämnat a-kassan, majoriteten av dem under 54 år, och att mer än var tredje arbetslös tvingas leva på grundbeloppet, alltså 7 040 kronor i månaden före skatt.

Med den inkomsten hamnar många rejält under normen för försörjningsstöd, det nya ordet för socialbidrag. En ensamstående med två hemmaboende tonåringar ligger till exempel nästan 3 000 kronor under den nivån.

- Vi har med rapporten slagit hål på en del myter om a-kassan, till exempel att det bara är de äldre som gått ur. Men det allvarligaste rapporten visar är att arbetslöshetsförsäkringen håller på att bli en grundförsäkring som omfattar alldeles för få, säger TCO:s ordförande Sture Nordh, som i morse lämnade över rapporten till ordförande i arbetsmarknadsutskottet, Hillevi Engström (m).

Men även de som omfattas av a-kassa har det knapert som arbetslösa. Bara var fjärde arbetslös får ut åttio procent av den tidigare lönen från a-kassa. Civilingenjörer, företagsekonomer och dataspecialister beräknas till exempel bara få ut 40 procent av lönen om de inte har en inkomstförsäkring via sitt fackförbund vill säga.

- Unionen har ju tagit sitt ansvar genom att ha skaffat inkomstförsäkring, men vi ska egentligen inte behöva betala två gånger för samma sak, säger Nordh.

Hela a-kassesystemet är i gungning menar TCO som räknar med att några a-kassor kommer att försvinna under nästa år på grund av kassor med hög arbetslöshet och hög avgift dräneras på betalande medlemmar som flyr till billigare kassor.

- Det är en realitet att kassor som till exempel teaterförbundets har det besvärligt och kan komma att upplösas. Hur det ska gå till vet jag inte, men försäkringen gäller ändå oavsett upplösning.

TCO har i rapporten förslag på hur arbetslöshetsförsäkringen ska kunna repareras. De uppmanar regeringen att sänka avgifterna till a-kassan enligt en modell som gör den minst 100 kronor billigare för medlemmarna och som skulle kosta staten 1,2 miljarder. Dessutom föreslår TCO att taket i a-kassan höjs så att fler verkligen får ut 80 procent av sin tidigare lön.

- Vi hoppas de här kunskaperna ska leda till att regeringen samlar sig till att hitta lösningar. Vi tänker inte gräla utan vill att ideologier läggs åt sidan och att regeringen inser att vi har den allvarligaste ekonomiska krisen någon av oss kan minnas, säger Sture Nordh.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.