Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

TCO synar sjukförsäkringen

Det otydliga regelverket drabbar både anställda på Försäkringskassan och sjukskrivna, anser TCO som tillsätter en egen expertgrupp för att få till en ändring.
Niklas Hallstedt Publicerad

- Regelverket är väldigt otydligt. Personalen på Försäkringskassan vet inte hur de ska bedöma ersättningsrätten för personer med svåra diagnoser. Och de berörda med svåra diagnoser vet inte vilken rätt till ersättning de har, säger Roger Mörtvik, samhällspolitisk chef på TCO.

Expertgruppen ska syna omfattningen av problemet, vilka konsekvenser det får och även lägga förslag till förändringar.

- Det vi ska göra är att ta fram exempel på hur stora problemen är och vad de leder till, säger Roger Mörtvik.

Något datum när expertgruppen ska vara färdig med sitt arbete är inte satt. Förmodligen kommer resultaten att offentliggöras löpande.

Vilka som ska ingå i gruppen är inte bestämt, men enligt Roger Mörtvik eftersträvar man en "bred" sammansättning med representanter bland annat för arbetsgivarsidan. Klart är att den ska ledas av Töres Theorell, professor emeritus i psykosocial medicin.

På Dagens Nyheters ledarsida hävdas att man genom att göra den "politiskt färgade stressforskaren" till ordförande också har valt vilka slutsatser gruppen ska komma till.

Det förnekas av Roger Mörtvik.

- Den enda färdiga slutsatsen är att det finns ett problem. Det är oomtvistligt, säger Roger Mörtvik enligt vilken ledarartikeln "bara är trams".

- Jag kan garantera att Töres Theorell är en ytterst meriterad forskare.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.