Tyvärr är det ännu värre. Varje dag är det nästan en miljon människor som inte går till ett jobb. Förutom de arbetslösa tillkommer förtidspensionerade och sjuka. Utestängda, oönskade, diskriminerade. Många har aldrig ens fått visa vad de kan.
Situation är horribel! För samtidigt har vi en urstark ekonomi, god tillväxt och starka offentliga finanser. Produktiviteten ökar imponerande och prisstegringarna är nästan noll. Den starka ekonomin har förblindat beslutsfattarna. För ingen diskuterar eller agerar för att ta itu med arbetslösheten och utanförskapet. Detta måste ändras. Nu.
TCO driver intensivt ett arbete för att få fler i arbete och färre utanför. Länge har den gängse bilden i Sverige varit att bara vi får upp tillväxten så kommer jobben. Också vi i facken har sett det så. Men nu har vi haft en lång period av stark ekonomi och jobben har inte kommit. Jag är rädd att de logiska sambanden mellan tillväxt och jobb är mera sammansatta idag, än vad vi vant oss vid. Vi riskerar i framtiden att, trots god tillväxt, hamna i en situation med hög arbetslöshet och samtidigt arbetskraftsbrist i olika sektorer.
Det beror på att kraven ökar allt mer, förändringstrycket är allt starkare och kompetensutvecklingen i arbetskraften sker i alltför långsam takt. Behov, efterfrågan och utbud går inte i takt.
Redan idag är sysselsättningen alldeles för låg. Det skapas för få nya jobb i det privata näringslivet. För låg tillväxt av jobb i näringslivet urholkar finansieringen av de offentliga verksamheterna - vilket i sin tur leder till ytterligare färre nya jobb.
Situationen är allvarlig. Det är oförsvarligt att så många som nästan en miljon människor inte går till jobbet varje dag.
Snart ska regeringen lägga fram den ekonomiska vårpropositionen. Den måste genomsyras av aktiva åtgärder mot arbetslösheten. TCO har föreslagit en sammanhållen och långsiktig tillväxtpolitik för fler i arbete. En sådan politik måste leda till att vi lägger om kurs mot arbeten med hög utbildningsnivå och högt förädlingsvärde. En sådan politik måste tillgodose behovet av god infrastruktur och starka forskningsmiljöer.
För att stärka Sveriges konkurrenskraft och tillväxt måste vi också få till stånd en bättre samverkan mellan tillväxtpolitiken, arbetsmarknadspolitiken, forskning, utbildning och de olika trygghetssystemen. De är kommunicerande kärl som kan hjälpa - eller stjälpa - en gynnsam utveckling.
Arbetslinjen har länge varit ett begrepp som alla anammat. Den betyder att samhälleliga stödsystem ska stimulera till arbete. Men jag menar att arbetslinjen alltför sällan får genomslag i den konkreta politiken. Socialförsäkringarna måste förbättras så att arbetslinjen upprätthålls och fler får trygghet i omställningen. Arbetsmarknadspolitiken måste reformeras så att den får en tydlig arbetslinje och inte bara blir passiv utbetalning av alltför låga ersättningar. Arbetslinjen måste kompletteras med en kompetenslinje, som ökar möjligheterna för den som hamnat utanför arbetsmarknaden att genom utbildning stärka sitt värde och komma tillbaka till arbete igen.
TCO:s krav på regeringen och samarbetspartierna är;
+Öka efterfrågan i ekonomin. Vi har en stark bytesbalans och ingen inflation. Överskott på inkomstsidan i statsbudgeten bör användas till att öka efterfrågan genom sänkt skatt på arbete. Skattesystemet måste utformas så att det stimulerar människors möjlighet och vilja till arbete, företagande och utbildning. Skattesänkningar ökar efterfrågan och ger fler jobb.
+Förnya arbetsmarknadspolitiken. Ökad global konkurrens, press på priserna, nya produktionsmetoder, allt leder till snabbare omställningskrav i arbetslivet. Höj taket i A-kassan så att försäkringen också för TCO-förbundsmedlemmar kan fungera som en omställningsförsäkring. Upprätta en arbetslinje i integrationspolitiken. Genomför konsekvent validering och kompletteringsutbildningar, så att människor från andra länder snabbare kan komma in på arbetsmarknaden. Stärk funktionshindrade och andra med nedsatt arbetsförmåga på arbetsmarknaden genom att höja taket i lönebidragen och ge fler rätt till den sortens stöd. Skapa verktyg för arbetsförmedlingarna att också stödja välutbildade arbetslösa, genom kompletterande utbildning på områden som riskerar brist på arbetskraft.
+Inför ett nytt kunskapslyft som även omfattar högskolestudier. Yrkesverksamma måste kunna byta arbete och karriär. Högre utbildning stärker inte bara tillväxten och produktiviteten, den leder också till mindre risk för arbetslöshet och bättre möjligheter att byta arbete. Komplettera det nuvarande individuella pensionssparandet med nya regler som gör det möjligt att använda sparandet som ett kompetenskonto, för utbildning och kompetenspåfyllnad. Öka utbildningsmöjligheterna genom en ny form av utbildningsvikariat där yrkesverksamma får studera, om en arbetslös kan gå in och vikariera under tiden.
+Stärk tillväxtpolitiken. Forskning, utbildning och innovationer har nyckelrollerna i detta. Se över hur forskningsanknytning kan stärkas i olika branscher och ny kunskap snabbare komma i praktisk användning, samtidigt som praktisk erfarenhet tillförs forskningen. Behovet av detta är stort, inte minst inom tjänstesektorerna, både offentliga och privata.
Det här är några av TCO:s förslag. Vi vet att de kommer att bidra till att den glömda arbetslöshetskris vi befinner oss mitt i, minskas. Vi måste få politiker och andra beslutsfattare att inse att vi inte accepterar fortsatt passivitet. Både för de medlemmars skull, som berövats sina arbeten, och för hela samhället. Arbete är som alla vet grunden till vår välfärd. Ofta talas det om att vi behöver arbeta mer. Men för de flesta handlar det absolut inte om att arbeta ännu mer. Arbetsbelastningen är redan alldeles för stor.
Vad det handlar om är istället hur fler ska komma i arbete. Hur vi ska få fler arbetade timmar genom att färre hamnar utanför arbetsmarknaden. Trenden att varje större strukturförändring leder till att en växande grupp människor permanent hamnar utanför arbetslivet måste brytas. Hur kommer annars vår framtid att se ut, när vi vet att strukturförändringarna kommer allt snabbare. TCO:s krav "fler i arbete - färre utanför" handlar om just det.
Regeringen har nu chansen att etablera en aktiv politik för fler jobb. Den chansen måste de ta.
Sture Nordh,
ordförande TCO