Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

TCO efterlyser hårdare regler kring integritet

Det ska bli lättare att få skadestånd av staten då den personliga integriteten kränks. Dessutom föreslår alliansen tuffare registerregler. Men efter åtta månader har regeringen fortfarande inte svarat på TCO:s förslag om en lag om integritet i arbetslivet.
Lina Björk, Lina Jonsson Publicerad 22 april 2010, kl 13:03

- Det är bra att man identifierat att det är en viktig fråga, och det kommer absolut att bli en intressant del i valrörelsen i år. Men det är synd att anslaget gäller mellan staten och den enskilde, och inte mellan arbetsgivare och anställd, vilket vi efterfrågat under en längre tid, säger Samuel Engblom, jurist på TCO.

Det har nu gått åtta månader sedan TCO lämnade in ett förslag om en lag som ska reglera vad man som arbetsgivare får och inte får ta fram för uppgifter om sina anställda eller arbetssökande. I dag finns det i stort sett inget avtal som reglerar vilka uppgifter man kan registrera, kontrollera och spara. I stället har det blivit upp till varje arbetsgivare att utforma en policy.

- Det är problematiskt. Utredningar tyder på att kontrollen i arbetslivet ökar, särskilt vid anställningstillfället. Och det stora problemet är inte att arbetsgivarna googlar arbetssökande, utan då de begär utdrag ur belastningsregistret eller papper på Försäkringskassans uppgifter om sjukfrånvaro och vab.

För att få klarhet i regeringens intentioner har man lagt fram en interpellation till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin, där man bland annat ställer frågan om dagens lagstiftning är tillräcklig. Den kommer att diskuteras i riksdagen den 25 maj.

- Eftersom vi inte hört någonting från regeringen på så lång tid, misstänker vi tyvärr att det inte blir någon ny lagstiftning innan valet, säger Samuel Engblom.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.