Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Tänk stort och minska stressen

Känns det som om du har något flåsande i nacken hela tiden? Så att du kanske ofta både går, pratar och äter fortare än du egentligen behöver? Här får du goda råd om vad du bör vara vaksam på, och vad du själv kan göra, för att undvika att bli sjuk av för mycket stress.
Anita Täpp Publicerad

Att vi går upp i varv och blir stressade är bra och nödvändigt i många situationer. Men om vi inte ska bli sjuka av stressen så behövs också tid för återhämtning med jämna mellanrum. Vilket kan vara svårt att få till i dagens samhälle, med en möjlighet till ständig uppkoppling och där vi kan storhandla till tio på kvällarna.

- Allt det här nya är det ju också en massa bra med. Men med alla de här nya möjigheterna så följer också ett ökat eget ansvar, så att vi själva ser till att få återhämtning  för att få en bra balans i livet.

Det sa psykologen Anna Karlstedt när hon föreläste i Jönköping i veckan på uppdrag av Unionens Smålandsregion som anlitat henne med anledning av Unionenveckan.

Symptom på att man är för stressad kan vara alltifrån att man ständigt försöker påskynda andra som pratar eller ofta kollar vad klockan är utan anledning till att man får högt blodtryck eller plötsligt glömmer bort portkoder som man alltid kunnat.

Om man känner igen sig i många stresssymptom bör man genast fokusera på att öka möjlighet till återhämtning, så man inte blir sjuk, påpekade Anna Karlstedt.

- Och för att få till en bra återhämtning är det viktigt att man försöker öva på att komma bort från tankar som innehåller åtgärdskrav och handlingsberedskap så att man får bort så många borden och måsten som möjligt.

- Man kan exempelvis försöka vila genom att bestämma sig för att göra ingenting eller leka med barnen för att byta fokus.  Liksom tänka de stora tankarna. Som "Vad betyder det här om hundra år?" Alltså reflektera, vilket vi sällan hinner med. Sen är ju också en regelbunden motion och en bra sömn viktig.

Anna Karlstedt gav många bra råd om hur man själv kan avgöra om man är för stressad och hur man i så fall ser till att få en bättre återhämtning. Du finner en del av dem här intill.

Under Unionenveckan har de småländska regionkontoren också ordnat med en mängd andra aktiviteter.  Man har besökt företag i Kalmar, Hultsfred, Oskarshamn och Västervik. I Kalmar har man ordnat med en grillkväll för Unionenmedlemmar, i Gnosjötrakten har en "Unionenifierad" glassbil delat ut glass på några företag. I Växjö har man bland annat satsat på att göra förbundet mer synligt på en mängd företag där man svarat på anställdas frågor .

- Det som brukar vara mest uppskattat under våra Unionenveckor är att vi är ute på företag och går runt och pratar med anställda vid deras skrivbord, där vi berättar om facket och man kan ställa frågor direkt ,säger Boel Ekman som är värvare på regionkontoret i Jönköping.  

Fakta

Exempel på dagliga övningar:

  • Lyssna på andra utan att avbryta
  • Le mot busschauffören
  • Titta ut genom ett fönster och försök uppmärksamma något nytt
  • Ta en promenad i långsam takt
  • Stå stilla i rulltrappan
  • Gör en sak i taget
  • Ställ dig i den längsta kön och försök se den extra  tiden det tar som en möjighet till återhämtning
  • Säg nej till något eller någon
  • Säg till dina närmaste att du tycker om dom.
  • Gör en enkel avslappningsövning

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.