Att vi går upp i varv och blir stressade är bra och nödvändigt i många situationer. Men om vi inte ska bli sjuka av stressen så behövs också tid för återhämtning med jämna mellanrum. Vilket kan vara svårt att få till i dagens samhälle, med en möjlighet till ständig uppkoppling och där vi kan storhandla till tio på kvällarna.
- Allt det här nya är det ju också en massa bra med. Men med alla de här nya möjigheterna så följer också ett ökat eget ansvar, så att vi själva ser till att få återhämtning för att få en bra balans i livet.
Det sa psykologen Anna Karlstedt när hon föreläste i Jönköping i veckan på uppdrag av Unionens Smålandsregion som anlitat henne med anledning av Unionenveckan.
Symptom på att man är för stressad kan vara alltifrån att man ständigt försöker påskynda andra som pratar eller ofta kollar vad klockan är utan anledning till att man får högt blodtryck eller plötsligt glömmer bort portkoder som man alltid kunnat.
Om man känner igen sig i många stresssymptom bör man genast fokusera på att öka möjlighet till återhämtning, så man inte blir sjuk, påpekade Anna Karlstedt.
- Och för att få till en bra återhämtning är det viktigt att man försöker öva på att komma bort från tankar som innehåller åtgärdskrav och handlingsberedskap så att man får bort så många borden och måsten som möjligt.
- Man kan exempelvis försöka vila genom att bestämma sig för att göra ingenting eller leka med barnen för att byta fokus. Liksom tänka de stora tankarna. Som "Vad betyder det här om hundra år?" Alltså reflektera, vilket vi sällan hinner med. Sen är ju också en regelbunden motion och en bra sömn viktig.
Anna Karlstedt gav många bra råd om hur man själv kan avgöra om man är för stressad och hur man i så fall ser till att få en bättre återhämtning. Du finner en del av dem här intill.
Under Unionenveckan har de småländska regionkontoren också ordnat med en mängd andra aktiviteter. Man har besökt företag i Kalmar, Hultsfred, Oskarshamn och Västervik. I Kalmar har man ordnat med en grillkväll för Unionenmedlemmar, i Gnosjötrakten har en "Unionenifierad" glassbil delat ut glass på några företag. I Växjö har man bland annat satsat på att göra förbundet mer synligt på en mängd företag där man svarat på anställdas frågor .
- Det som brukar vara mest uppskattat under våra Unionenveckor är att vi är ute på företag och går runt och pratar med anställda vid deras skrivbord, där vi berättar om facket och man kan ställa frågor direkt ,säger Boel Ekman som är värvare på regionkontoret i Jönköping.