Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

SVT-facken i Malmö överkörda i lokalfråga

SVT Malmö ska flytta till Kockums lokaler i Västra hamnen, stans dyraste område. Sif och SJF ifrågasätter om det är att hushålla med licensbetalarnas pengar.
Publicerad
Att SVT ska dra ner på boendeytan för att frigöra pengar till att göra program är ett gammalt beslut i företaget.
I Malmö blir ytan bara hälften mot i dag. Men boendekostnaden blir densamma.
I en tid när budgeten ska stramas åt anser fackklubbarna att bolagsstyrelsen borde ha valt en billigare lösning. Facken befarar att flytten kommer att fördyra produktionerna.
SVT i Malmö kommer inte längre att ha någon
regelrätt studio, vilket man har haft i nästan 40 år.
Bildproducenten Åsa Häggblom är en av två ordförande i sektionsstyrelsen.
- Nu har vi större lokaler än vi behöver. Ett enkelt sätt att komma till rätta med den saken är ju att skaffa hyresgäster.
Vad menas med att ni inte kommer att ha en "regelrätt studio"?
- Vår nuvarande har över sex meter i takhöjd och är 680 kvm. För att göra stora underhållningsprogram med publik krävs det rejäl takhöjd, bland annat för ljussättningen.
- Studion i Västra hamnen är bara 200 kvm med runt fyra meters takhöjd. Om vi ska göra program som Amigo och Högsta domstolen framöver måste vi hyra lokaler, teknik och utrustning på stan. Det blir dyrt och arbetsamt.
Förberedelserna för flytten gjordes när Christina Jutterström var SVT-chef. Eva Hamilton har hört fackets argument men inte låtet sig påverkas av dem.
- Vårt nya hus ligger mitt i expansiva Malmö och Öresundsregionen. Det är precis där Sveriges Television ska vara, säger Eva Hamilton i ett pressmeddelande. SVT Syds enhetschef Carina Brorman kallar läget "profilerat".

LISBETH NIEMINEN


Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.