Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Svårt att vara miljövänlig

Det är för dyrt, det tar för lång tid att välja, man hinner inte läsa på förpackningarna. När vi kommer till affären ska det gå snabbt och bara en av fem tycker att det är lätt att agera miljövänligt, visar en undersökning som Konsumentverket har gjort.
Eva Karlsson Publicerad

Det lättaste att göra för att minska belastningen på miljön är att stänga av tv:n och andra apparater. Att dra ner på bilresorna till hälften anses som svårt. Över huvud taget är en av sju inte intresserad av att leva miljövänligt.

När vi ska handla ska det gå fort. 48 procent tycker att alla val tar mer tid än de skulle vilja.  Lika många förutsätter att inga miljöfarliga ämnen har använts för att producera de varor de köper. 47 procent anser att det finns alltför många valsituationer för att man ska kunna hålla sig informerad och göra miljömedvetna mål inom olika områden.

Ingela Dahlin, projektledare på Konsumentverket, menar att det måste bli lättare för konsumenterna att agera hållbart. Standardvalet bör vara det miljövänliga alternativet.

Det är nödvändigt att konsumenterna ändrar beteende. Enligt Naturvårdsverket motsvarar utsläppen av växthusgaser 10 ton koldioxid per person och år. Till år 2050 ska den siffran ner till högst 1-2 ton om vi ska nå miljömålen.

Fyra samvetsfrågor:

1. Släcker du lampor och stänger av apparater dagligen för att spara energi? (75 procent svarar ja)

2. Väljer du dagligen att inte ta bilen till jobbet/skolan för att minska utsläppen i vår miljö? (10 procent svarar ja)

3. Tar du varje kvartal tåget i stället för bilen vid privata inrikesresor? (21 procent svarar ja)

4. Tar du varje kvartal tåget i stället för flyget vid privata inrikesresor? (12 procent svarar ja)

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.