Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Styrelsen gick emot delegationen

Unionen tecknade igår kväll ett nytt avtal med Svensk Handel. Det betyder att styrelsen går emot branschdelegationen.
Göran Jacobsson Publicerad 26 maj 2010, kl 11:27

Förhandlingarna mellan Unionen och Svensk Handel har varit stormiga. De strandade och medlare kallades. Sedan facket sagt nej till ett bud från medlarna återgick man till direktförhandlingar och det var dessa som ledde till ett förslag på uppgörelse. I torsdags sa Unionens branschdelegation nej till avtalsförslaget men igår kväll bestämde Unionens förbundsstyrelse att säga ja och skriva på avtalet.

Idag på morgonen ville Unionens förhandlingschef Niklas Hjert inte kommentera fackets ställningstagande.

- Det är givetvis tråkigt att förbundsstyrelsen anser sig vara tvingade att säga ja till avtalet. En risk nu är att lönespridningen ökar, säger Anders Holger-Nilsson, vice ordförande i branschdelegationen.

Bland delegationens skäl att säga nej till avtalet fanns att lönepåslagen ligger sent under perioden och att det saknas skrivningar om den bortförhandlade övertiden.

Anders Holger-Nilsson pekar nu också på att Unionen gjort ett stort misstag när organisationen inte ordentligt rett ut vad ett märke är för något. För honom handlar det om olika traditioner hos HTF och Sif. Hans egen HTF-syn skulle innebära att industrins procentuella lönemärke omvandlas till ett krontal och att det är detta krontal som skulle gälla för handelstjänstemännen med lägre lön. Anders Holger-Nilsson beskriver den gamla Sifsynen som mer låst och att det ska vara samma procentsats som gäller på alla avtalsområden.

Det handlar om tre avtalsområden. För samtliga är lönepåslaget 3,5 procent under 24 månader. Revisionsdatumen är 1 juli båda åren och var och en är garanterad löneökningar på 392 kronor per månad. Lägstlönen höjs med 3,5 procent.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.