Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Sture Nordh svarar Lön&jobb: Visst är vi i TCO politiskt obundna

Hur välkommen är moderaternas omsvängning och uppslutning bakom den svenska modellen med kollektivavtal? Den frågan ställde tidningens Lön&jobb i förra numrets Analys och ifrågasatte hur TCO:s hanterar sin partipolitiska obundenhet. Nu svarar TCO-basen Sture Nordh.<br />
Publicerad
TCO är och kommer att förbli en partipolitiskt obunden organisation. I det avseendet behöver Carl von Schéele inte oroa sig. Dessutom gör han ett uppenbart felaktigt påstående om att vi inte bemötte den moderata omsvängningen om arbetsmarknadspolitiken positivt.
I Svenska Dagbladet den 31 augusti kunde man läsa om att "Moderaternas nya politiska kurs hyllas av tjänstemannafacket TCO" och att undertecknad kallar moderaternas kursomläggning "väldigt positiv". I samma artikel hänvisas till mitt positiva bemötande av moderaternas förslag till skatteavdrag som syftar till att stimulera fler pappor att vara hemma. I den kritiken har således Carl von Schéele fel.
Däremot kommer TCO även fortsättningsvis att kritisera förslag, alldeles oavsett om de kommer från regeringen eller något annat parti, som uppenbart drabbar medlemmarna i våra medlemsförbund. Försämringar i arbetslöshetsförsäkringen är en sådan fråga där vi självfallet inte tvekar att kritisera de partier som önskar kraftiga försämringar.
Men vi har exempelvis också kritiserat regeringen för att inte avskaffa värnskatten. Vår kritik har även riktats mot friåret; en reform som kunde blivit så rätt men riskerar bli så fel.
Som sagt: TCO kommer även fortsättningsvis att agera partipolitiskt obundet!

Sture Nordh
ordförande TCO


Svar:

I min analys tog jag upp frågan hur tjänstemannarörelsens partipolitiska obundenhet uppfattas. Tesen var att tjänstemannarörelsens ställningstaganden ofta färgas av utgångspunkten att en socialdemokratisk regering är mer fördelaktig än en borgerlig.
Det leder till att borgerliga förslag som ligger i linje med tjänstemannarörelsen fackliga ställningstaganden får svaga applåder, medan man är snabb att kritisera dåliga förslag. Sture Nordhs svar är ännu ett exempel till stöd för denna analys.
Några rader till beröm för den moderata omsvängningen i Svenska Dagbladet tjänar mer som alibi för Sture Nordh än som ett tydligt utspel från TCO. Jag, liksom de flesta medlemmar i TCO-förbunden, bor utanför Storstockholm. I denna grupp är det få som läser Stockholmstidningarna.
Även om Sture Nordh försäkrar att tjänstemannarörelsen är partipolitiskt obundet är det inte dessa försäkringar utan allmänhetens uppfattning om organisationen som är avgörande. När Sture Nordh liksom flera förbundsordföranden är kända som socialdemokrater blir det ett problem, eftersom det inte finns någon politisk mångfald på dessa poster.
Detta problem förstärks av att Sture Nordh tenderar att anställda partikamrater på höga poster i TCO, inte personer som gjort en lång facklig karriär i förbunden.
Just friåret är en sådan fråga där man måste fråga om TCO har medlemmarnas stöd för sin kritik, som lika gärna kan tolkas som TCO:s samhällspolitiske chef, aktiv i socialdemokraterna, bedriver partipolitik. Det var ju miljöpartiet som tvingade igenom reformen.

Carl von Schéele
chefredaktör Lön&jobb

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.