Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Studenter lockas av facket

Sedan i våras står Unionen Student på egna ben och satsar nu på värvning ute på högskolorna. När man besökte Chalmers i Göteborg var lunchföreläsningen så populär att bjudmackorna tog slut.
Linnea Andersson Publicerad

- Jag har för mig världens bästa jobb, jag jobbar med att möta människor varje dag, säger Barbro Tidemyr till studenterna.

Som coach på Unionen Göteborg är Barbro Tidemyr van att peppa människor i sitt arbete. Tillsammans med Gunnar Söderberg från Unionen Student besöker hon Chalmers Lindholmen med föreläsningen "Hitta motivationen med Unionen". Med sig har de även Lovisa Staaf, studentinformatör på Unionen och Chalmersstudent.

Barbro Tidemyr fortsätter och läser en kort text för studenterna, som uppmanas att luta sig tillbaka och fundera över vad de tänker och känner när de hör berättelsen.

- Vad upplevde du när du hörde det här? Tala med den som sitter bredvid dig.

Det börjar småpratas mellan tuggorna. Studenterna har fått baguetter och dricka, en morot för att de ska ha tid och lust att komma på en extra föreläsning under lunchtid.

Unionen satsar på att synas ute på högskolorna och hoppas att fler studenter ska välja att bli medlemmar när de slutar plugga. I samband med föreläsning har Gunnar Söderberg och Barbro Tidemyr ställt upp ett informationsbord för att fånga studenternas uppmärksamhet och svara på frågor om fackligt medlemskap.

- Vi testar att stå på olika högskolor och platser för att se vad det kan ge, säger Gunnar Söderberg.

Här på Chalmers samarbetar värvarna med studentkåren. Tack vare det kan man hitta tider och lokaler som passar samt kolla av vilka föreläsningar och ämnen studenterna är intresserade av.

Barbro Tidemyr avslutar föreläsningen med att ge några tips på hur man kan föreställa sig olika mål för att nå dit man vill. Behöver man hjälp i yrkeslivet finns coacherna till hands för den som är Unionenmedlem. Gunnar Söderberg rundar av med ytterligare information om medlemskapet och säger att han stannar kvar för att svara på frågor.

- Fyll gärna i utvärderingen innan ni går, men ni behöver inte skriva att baguetterna tog slut för det vet jag redan, säger Gunnar Söderberg.

Hur gick det med värvningen då? Jo 25 nya medlemmar kan Barbro Tidemyr, Gunnar Söderberg och Lovisa Staaf ta åt sig äran för efter dagen på Chalmers.

Fakta

Unionen Student tillhörde tidigare studentfacket Tria,
där även ST och Vision ingick.
Sedan 1 april i år har de tre förbunden tagit över
studentverksamheten i egen regi.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.