Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Strejkbryteri på flygbolag

Åtminstone två av de tre charterbolag som är uttagna i konflikt har gjort sig skyldiga till strejkbryteri. Nu förbereder Unionen en upptrappning av konflikten och ligger i startgropen för att begära sympatiåtgärder från Transport.
Johanna Rovira Publicerad

Konfliktbrottsgruppen på Unionen har fått in åtta anmälningar om brott mot konflikten och TUIfly står för merparten av dem. Novair har gjort två bekräftade strejkbrytande handlingar och det finns ännu obekräftade uppgifter om att även Primera Air låtit ett plan lyfta från Landvetter.

- Konfliktbrotten handlar om att man dirigerar om flygplan till annan destination. TUIfly har flyttat ett antal Thailandflighter från Arlanda till Helsingfors och flyger passagerarna dit först, säger Jan Jangsäter, sammankallande för Unionens konfliktgrupp.

Med anledning av strejkbryteriet förbereder sig nu Unionen för att trappa upp konflikten ytterligare.

-  Vi för fortfarande förhandlingar med Novair och Primera så där kommer vi att ligga lågt. Men TUIfly är hårdnackade och där är alla papper klara så det bara är att trycka på knappen när ledningen säger till.

Knapptrycket innebär att förbundet kommer att skicka en begäran till Transport om att ta ut medlemmar i sympatistrejk.

- Vi kan inte angripa strejkbryteriet och komma åt bolagen på andra sätt än att trappa upp strejken. Men företag som ägnar sig åt strejkbryteri förlorar en massa goodwill, säger Bo Hallberg, strejkgeneral och avtalsexpert på Unionen.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.