- Vi står extremt långt ifrån varandra. De har krav som vi inte kan acceptera och som innebär att anställningstryggheten urholkas fullständigt, säger Martina Perzanowska på Unionen.
Svensk Handel vill omförhandla reglerna om anställningsskydd så att 20 procent av de anställda kan undantas från turordningsreglerna vid uppsägningar. Idag kan små företag med max tio anställda undanta två anställda från sist in först ut-principen. Men Svensk Handel vill att regeln ska gälla alla företag.
- Det är svårt att komma överens om avsteg från turordningsreglerna idag, och därför föreslår vi att arbetsgivaren får undanta fler personer i de fall man inte kommer överens, säger Stefan Myrefelt som är biträdande förhandlingschef på Svensk Handel.
Svensk Handel vill också försämra villkoren för de visstidsanställda, enligt Unionen. Arbetsgivarorganisationen vill införa lagen om allmän visstidsanställning men inte ha med den regel som säger att den som är tidsbegränsat anställd i två år därefter ska erbjudas en fast anställning.
- Man vill i praktiken ha ett systemskifte med ganska långtgående försämringar, säger Martina Perzanowska.
Svensk Handel förnekar att man vill komma åt tvåårsregeln.
- Vi vill bara ha in lagen om allmän visstidsanställning i avtalet, säger Stefan Myrefelt.
En annan stor tvistefråga är villkoren för anställda som förhandlar bort övertiden.
- Många arbetsgivare missköter det grovt. Väldigt ofta får medlemmarna en låg kompensation eller ingen alls och många jobbar därför i praktiken gratis, säger Martina Perzanowska.
Svensk Handel anser också att lönenivåerna är en knäckfråga. Enligt organisationens sätt att räkna innebär deras erbjudande 3,5 procent på två år och en individgaranti på 294 kronor.
Parterna har nu begärt medling hos Medlingsinstitutet. 30 april går avtalet ut.