Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Stort stöd för avtal

Trots att de flesta tror att de kommer att förlora i köpkraft är uppslutningen bakom Unionens nya avtal stor, visar Kollegas egen enkätundersökning.
Niklas Hallstedt Publicerad

En dryg tredjedel av deltagarna i enkäten anser att nivån, det vill säga den procentuella löneökningen, i det centrala avtalet är lagom. Men en större andel, nästan hälften, anser att den är för låg. Här är det tydligt att missnöjet med nivån är större bland männen än bland kvinnorna.

Att den garanterade lönehöjningen i det största avtalet, 294 kronor på 18 månader, är för låg är män och kvinnor däremot överens om. Sex av tio tillfrågade, tycker att den borde varit högre. Bara var fjärde anser att den var lagom.

Exakt en lika stor andel tror att avtalet kommer att ge reallöneskydd, det vill säga ge löneökningar i nivå med prishöjningarna. De flesta är dock skeptiska: över hälften tror inte på något reallöneskydd i år.

Uppenbarligen tycker dock inte merparten av de tillfrågade att villkoren var alltför usla. En klar majoritet av samtliga, 7 av 10, anser att det var rätt att göra upp med arbetsgivarna. Bara var tionde tycker att det var fel att skriva på avtalet.

Och inte ens alla dem som var emot avtalet var beredda på att gå ut i strejk. Bara 7 av 10 av dem svarade klart ja på frågan om de hade varit beredda att ta en konflikt.

De fria kommentarerna till enkäten är huvudsakligen av två slag: dels de som tycker att det var bra att Unionen gjorde upp, "bra med snabbt avslut utan att invänta övriga", dels de som anser att man lagt sig platt på rygg för arbetsgivarna. "Unionen kunde ha varit lite mer aggressiv i sin förhandling", som någon skriver.

Unionen har kollektivavtal på ett 90-tal områden. På så gott som samtliga av dessa träffas nya avtal under våren. Det största är teknikavtalet som tillsammans med industri- och kemiavtalet, omfattar cirka 90 000 Unionenmedlemmar. Andra stora avtalsområden är IT, transport och Svensk handel.

Några av de nya avtalen:

Teknikavtalet:

  • 18 månader långt, gäller till 1 oktober 2011.
  • Totalt 2,6 procent varav 0,7 procent den 1 juni 2010 och 1,4 procent den 1 juni 2011. Löneöversyn ska ge ytterligare minst 0,5 procent
  • Lägsta löneökning är 294 kronor den 1 juli 2011

Industri- och kemiavtalet:

  • 18 månader långt, gäller till 1 oktober 2011.
  • Totalt 2,6 procent varav 0,9 procent den 1 juni 2010 och 1,7 procent den 1 juni 2011.
  • Lägsta löneökning 147 kronor 1 juni 2010 och 147 kronor 1 juni 2011.

Stål- och metallavtalet

  • 22 månader långt, gäller till 1 februari 2012.
  • Totalt 3,2 procent, varav 0,4 procent den 1 juni 2010 och 1,8 procent den 1 juni 2011. Därtill årliga löneöversyner.

IT-avtalet:

  • 24 månader långt, gäller till 1 april 2012.
  • Totalt 3,5 procent varav 0,9 procent 1 april 2010 och 2,6 procent 1 april 2011.


Ovanstående avtal innehåller också bland annat:

  • För 0,2 procent årligen avsätts till kompetenssparande.
  • Föräldralönen förlängs med en månad till max fem månader beroende på anställningstid.
  • Restidsbegränsningen skippas.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.