- Jag tycker det är märkligt att så många är för delad föräldraledighet, samtidigt som få män är föräldralediga i praktiken. Konsekvensen blir en ojämställdhet som drabbar både män och kvinnor på framför allt arbetsmarknaden. Män möts av bristande förståelse när de är föräldralediga och kvinnor ses som en opålitlig arbetskraft, säger TCO-ordförande Sture Nordh, som anser att det behövs mer kraftfulla samhällsreformer för att öka jämställdheten.
Undersökningen är gjord bland drygt 7 000 män och kvinnor mellan 20 och 35 år runt om i landet på uppdrag av TCO-förbundens initiativ Facketförändras.nu.
Den visar att synen på en delad föräldraledighet inte skiljer sig så mycket mellan könen. Medan 60 procent av kvinnorna tycker det är viktigt med en delad föräldraledighet så anser 57 procent av männen det.
Ändå är 32 procent av männen hemma med sitt yngsta barn i mindre än en månad medan endast 12 procent varit föräldralediga i mer än sex månader. 10 procent har inte varit föräldralediga alls.
Många anställda med kollektivavtal har föräldralön, vilket innebär att arbetsgivaren betalar en ersättning, utöver den föräldrapenning man får från försäkringskassan, så att den totala inkomsten blir nära 90 procent av den tidigare inkomsten under föräldraledigheten.
Bland Unionens medlemmar har de cirka 85 procent som omfattas av ett kollektivavtal på jobbet också föräldralön. Så gott som alla avtal ger rätt till fyra månaders föräldralön, medan en del har också ger rätt till en längre tids föräldralön.
Men bland de tillfrågade i TCO:s undersökning visste över hälften, eller 54 procent, inte att en föräldralön kan ingå i kollektivavtalet.
- Ett hinder för att uppnå jämställdhet är naturligtvis om män tror att inkomstbortfallet blir så stort att de överväger ett mindre uttag av föräldraledigheten, säger Sture Nordh.